Alkollüyken Polise Mukavemet Cezası

Alkollüyken polise mukavemet cezası şeklinde bilinen görevi yaptırmamak için direnme suçu TCK’nın 265. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi cezalandırılır.

Bu suçun oluşması için cebir veya tehditin kamu görevlisine karşı işlenmesi yeterli değildir. Kamu görevlisinin görevine giren bir işi yaptığı esnada, cebir veya tehdit kullanılması durumunda bu suç oluşur.

Bu suçun icra vasıtaları “cebir veya tehdit” şeklindeki icrai davranışlarla işlenebileceğinden belirtilen tipik hareketleri içermeyen pasif direnme fiilleri alkolüyken polise mukavemet cezasına ilişkin görevi yaptırmamak için direnme suçunu oluşturmaz.

Nitekim Yargıtay 18. Ceza Dairesinin  2019/12297 sayılı kararında, sanığın arkadaşıyla birlikte alkol alıp çevreye rahatsızlık vermesi nedeniyle ihbar üzerine olay yerine gelen polis memurlarına direndiği biçiminde kabul edilen eyleminde, 26/11/2010 tarihli tutanak içeriğinde cebir veya tehdit eyleminden açıkça bahsedilmemesi ve suçtan zarar gören mağdur polis memurlarının dosya kapsamında beyanlarının alınmaması karşısında, direnme suçunda aranan cebir veya tehdit unsurlarının somut olayda ne şekilde gerçekleştiği kanıtlara dayalı olarak tartışılıp gösterilmeden, eksik inceleme ve yetersiz gerekçeyle mahkumiyet kararı verilmesi yasaya aykırı bulunmuştur.

Alkollüyken Polise Mukavemet Cezası Ne Kadardır

TCK’nın 265. maddesine göre,

(1) Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Suçun yargı görevi yapan kişilere karşı işlenmesi halinde, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

(3) Suçun, kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle veya birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte biri oranında artırılır.

(4) Suçun, silahla ya da var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.

 (5) Bu suçun işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.

Alkollüyken Polise Mukavemet Cezası Şikayete Bağlı mıdır?

Bu suç şikayete bağlı değildir. Bu nedenle savcılık suçun işlendiğini öğrendiğinde kendiliğinden soruşturma işlemlerini başlatır. Ayrıca yargılama aşamasında şikayetten vazgeçilse dahi düşme kararı verilemez ve yargılama devam eder.

Sanığın Polis Memurlarının Hangi Görevlerini Yapmalarını Engellediği Belli Değilse Alkollüyken Polise Mukavemet Cezası Verilemez

Yargıtay 4. Ceza Dairesinin 2021/18740 sayılı kararı, Müşteki polis memurlarının suç tarihinde gece devriye görevi yaparken, durumunu şüpheli gördükleri sanık hakkında kimlik kontrolü yapmak istedikleri, sanığın evinin bahçesinde olması ve aldığı alkolün de etkisiyle kimlik göstermeyi reddettiği ve aralarında tartışma çıktığı ve sanığın müşteki Ceyhun Erkuş’u darp etmek suretiyle görevi yaptırmamak için direnme suçunu işlediği iddia ve kabul edilen olayda, sanığın aşamalardaki istikrarlı beyanları ve dosya kapsamından, evinin bahçesindeki tuvalete giderken, kimlik göstermemesi üzerine eşinin yanında müştekiler tarafından darp edildiğini ifade etmesi ve bu durumun alınan doktor raporu ile doğrulanması karşısında, olayın çıkış noktası da tespit edilip sanığın polis memurlarının hangi görevlerini yapmalarını engellediği denetime imkan verecek şekilde belirlenmeden, eylemin görevi yaptırmamak için direnme olarak kabul edilmemesi durumunda da sanık hakkında haksız tahrik hükümleriyle birlikte kasten yaralama suçunun oluşup oluşmadığı tartışılmadan yetersiz gerekçeyle yüklenen suçun oluştuğu kabul edilerek mahkumiyet kararı verilmesi yasaya aykırıdır.

Sanığın Alkolmetreyi Üflemek İstememesi

Yargıtay 2. Ceza Dairesinin 2020/11792 sayılı kararı, Sanığın olay günü sevk ve idaresindeki aracıyla gece 22.00 sıralarında alkollü bir şekilde araç kullandıkları sırada polislerce durduruldukları, sanığın 06/06/2013 tarihli genel adli muayene raporunda alkolmetreyi üflemeyi reddettiği ancak alkollü olduğunun gözlemlendiğinin belirtildiği, sanıkların alkollü olduklarını kabul ettikleri göz önüne alındığında, somut olayda, atılı suçun yasal unsurlarının oluşması sebebiyle tebliğnamedeki bozma isteyen görüşe iştirak edilmemiştir.

Tehdit Varsa Alkollüyken Polise Mukavemet Cezası Gerekir

Yargıtay 18. Ceza Dairesinin 2019/16758 sayılı kararı, Sanıkların, aşırı derecede alkol alarak çevreyi rahatsız etmeleri üzerine haklarında işlem yapmak isteyen polis memurlarına hitaben ”…sizinle sonra görüşeceğiz, sizi vururuz, size bunun hesabını ödeteceğiz…” şeklinde sözler söyleyerek tehdit ettiklerinin kabul olunduğu olayda, sanıkların eylemlerinin bir bütün halinde, hakkında işlem yapan ve bu yönde davranan müştekilere, görevlerini yaptırmamak için direnme niteliğinde olduğu gözetilmeden, sanıklar hakkında tehdit suçundan mahkumiyet hükümleri kurulması yasaya aykırıdır.

Yargıtay 18. Ceza Dairesinin  2019/14928 sayılı kararı,  Sanığınalkol muayenesi için hastaneye götürüldüğünde, müşteki polis memurlarına karşı görevleri devam ederken tehdit ettikten sonra belindeki bıçağı çıkartarak düğmesine basması ve bıçağı bırakması söylenmesine rağmen bırakmaması şeklinde gerçekleşen olayda eyleminin, bir bütün halinde TCK’nın 265/1, 265/4 ve 43. maddesinde düzenlenen birden fazla görevliye karşı silahla görevi yaptırmamak için direnme suçunu oluşturduğu gözetilmeden, tehdit suçundan mahkûmiyet hükmü verilmesi yasaya aykırıdır.

Tehdit ve Alkollüyken Polise Mukavemet Cezası Aynı Anda Uygulanamaz

Yargıtay 18. Ceza Dairesinin 2019/1974 sayılı kararı, Sanığın alkol alarak çevreye rahatsızlık verdiğinin ihbarı üzerine olay yerine giden görevli polis memurlarının sanığı hastaneye götürmek istedikleri, sanığın zorluk çıkardığı ve müştekilere hitaben “ulan siz kimsiniz de beni bir şerefsizin şikayeti ile buraya getiriyorsunuz, yarın sizinle görüşeceğiz, hepinizi sinkaf edeceğim” şeklinde sözler söylediğinin kabul edildiği olayda, sanığın eyleminin bir bütün halinde görevi yaptırmamak için direnme suçunu oluşturduğu, gözetilmeden, aynı eylem nedeniyle tek hüküm kurulması gerekirken görevi yaptırmamak için direnme suçundan mahkumiyet, tehdit suçundan ise beraat kararı verilerek çelişkiye yol açılması yasaya aykırıdır.

Seni Sürdürürüm Sözü Nedeniyle Alkollüyken Polise Mukavemet Cezası Uygulanmaz

Yargıtay 18. Ceza Dairesinin  2017/10513 sayılı kararı, görevli polis memurlarının alkol kontrolü yapmak istedikleri sırada sanığın, müştekilere karşı “ …’i arayacağım, hepinizi mahvedeceğim, bunun hesabını vereceksiniz, sizleri Şırnak’a sürdüreceğim, sizin için iyi olmayacak, organizenin müdürü dahil bütün müdürleri tanıyorum. Bana hiçbir şey yapamazsınız” demek suretiyle tehdit yoluyla direndiği gerekçesiyle mahkûmiyet kararı verilmiş ise de, müştekilerin beyanı ve olay tutanağı içeriği de incelendiğinde, sanığın görevli polis memurlarını görevlerinden sürdüreceğine yönelik olarak bu sözleri söylemiş olduğu, sanığın polis memurlarının görev yerini değiştirme konusunda herhangi bir yetki ve gücü bulunmayıp, anılan sözlerinin tartışmanın bütünü ve söylendiği bağlam içinde değerlendirildiğinde tehdit niteliğinde olmadığı ve görevi yaptırmamak için direnme suçunu oluşturmadığının gözetilmemesi yasaya aykırıdır.

Pasif Direnme Durumunda Alkollüyken Polise Mukavemet Cezası Uygulanmaz

Yargıtay 18. Ceza Dairesinin 2018/16652sayılı kararı, sanığın müştekilere yönelik tehdit veya cebir oluşturan davranışlarından söz edilmemesi, sanığın savunmasında “…, … alkol aldıkları alkolün etkisi ile yüksek ses ile konuştuklarını, bir süre sonra polisin olay yerine geldiğini, hakaret veya başkaca bir eylemde bulunmadan olay yerinden kaçtığını ardından polis merkezine giderek teslim olduğunu” beyan etmesi karşısında, somut olayda; sanığın cebir veya tehdit niteliğinde eyleminin bulunmadığı anlaşıldığından beraati yerine yazılı şekilde karar verilmesi yasaya aykırıdır.

Alkollüyken Polise Mukavemet Cezasında Haksız Tahrik

Yargıtay 18. Ceza Dairesinin 2018/15186 sayılı kararı, Olay günü alkol metreye üflemeyi reddeden sanığın, henüz suç şüphesi altında değilken, resmi polis aracının nezarethane bölümünde kan testine götürülmesinin istenmesi üzerine bunu kabul etmeyen sanık ile görevli polis memurları arasında tartışma çıktığı anlaşıldığından, olayın çıkış noktası tespit edilip sanık hakkında TCK’nın 29. maddesinin uygulanıp uygulanmayacağının karar yerinde tartışılmaması yasaya aykırıdır.

Hakaret ve Görevi Yaptırmamak İçin Direnme Eyleminin Birlikte Gerçekleşmesi

Yargıtay 18. Ceza Dairesinin 2018/4319 sayılı kararı, İnceleme konusu somut olayda; sanığın, alkolün de etkisiyle gürültü yapıp çevreye rahatsızlık vermesi ve bu hususun emniyet birimine ihbar edilmesi üzerine, olay yerine gelip kendisine müdahale etmeye çalışan polis memurlarına, “ben …, yaklaşmayın ben adamın a…na korum, size de kendime de zarar veririm” şeklinde sözler söyleyip, elindeki bıçağı görevlilere doğru salladığının anlaşılması karşısında, sanığın sarf etmiş olduğu “ben adamın a…na korum” şeklindeki sözlerin, sanığın amacı, eylemleri ve cümlenin bütünü değerlendirildiğinde, görevli polis memurları üzerinde korku yaratma kastıyla söylenen ve onların vücut ve cinsel dokunulmazlıklarına yönelik tehdit niteliğinde olup, eylemlerin bütün halde, birden fazla kamu görevlisine yönelik olarak, görevi yaptırmamak için silahla direnme suçunu oluşturduğu, ayrıca hakaret suçundan mahkumiyet kararı verilemeyeceği anlaşılmıştır.

Şikayet Hakkı Kapsamında Söylenen Sözler Nedeniyle Alkollüyken Polise Mukavemet Cezası Uygulanmaz

Yargıtay 18. Ceza Dairesinin  2018/168 sayılı kararı, – Sanığın, müşteki polis memurlarına “siz kim oluyorsunuz, sizin savcınız kim oluyor, çağırın savcınızı buraya gelsin, alkol almak suç mu,siz duran araca nasıl işlem yapacaksınız, hadi yapın da göreyim, yalan mı yok bende yalan çok, avukat çağırırım parası ile değil mi, sizi yakarım” demesi şeklinde gerçekleşen somut olayda, müştekilerin beyanı ve olay tutanağı içeriği de incelenip, anılan sözlerinin tartışmanın bütünü ve söylendiği bağlam içinde değerlendirildiğinde, tehdit niteliğinde olmayıp şikayet hakkının kullanılması niteliğinde kaldığı ve dolayısıyla görevi yaptırmamak için direnme suçunu oluşturmadığının gözetilmemesi yasaya aykırıdır.

Görevi yaptırmamak için direnme suçu ve alkollüyken polise mukavemet cezası ile ilgili olarak Ceza Avukatı Harun Karadağ ile iletişime geçebilirsiniz.