Bekçilerin Üst Aramasında Uyuşturucu Bulması

Arama yetkisi olmayan bekçilerin üst aramasında uyuşturucu bulması durumunda ele geçen maddeler suç delili olarak kabul edilemezler.

Yargıtay’ın da birçok kararında belirttiği üzere, 772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanununda çarşı ve mahalle bekçilerine arama yetkisi verilmemiştir. Dolayısıyla çarşı ve mahalle bekçileri kanuna aykırı olarak kişilerin üzerinde veya araçlarında arama yaparlarsa, uyuşturucu madde yakalasalar dahi, dava açılamayacak, bir şekilde dava açılmış ise de beraat kararı verilecektir.

Bekçilerin Üst Aramasında Uyuşturucu Bulması Yargıtay Kararları

Yargıtay 10. Ceza Dairesinin 2021/13574 sayılı kararı, Suç tarihi itibarıyla yürürlükte bulunan 772 sayılı Kanun uyarınca arama yetkisi bulunmayan çarşı ve mahalle bekçileri tarafından devriye görevi ifa edildiği sırada, görevlilere müracaat eden ve kimliğini açıklamak istemeyen bir şahsın ihbarı üzerine yakalanan sanığın, yapılan detaylı üst araması sonucu sol ön cebinden paketler halinde 28 adet eroin, 2 adet fişek halinde taş kokain maddesi ele geçirildiği anlaşılmakla, somut olayda, CMK’nın 116, 117 ve 119. maddeleri ile 2559 sayılı Polis Vazife ve Salâhiyet Kanunu ve suç tarihinde yürürlükte bulunan 772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanununa aykırı şekilde yapılan arama sonucunda ele geçen uyuşturucu maddelerin, “suçun maddi konusu” ve “suç delili” olarak hükme esas alınamayacağı gözetilmeden, sanığın beraati yerine, yazılı şekilde mahkûmiyetine karar verilmesi yasaya aykırıdır.

Yargıtay 10. Ceza Dairesinin 2021/12677 sayılı kararı, uç tarihi itibari ile yürürlükte bulunan 772 sayılı Kanun uyarınca arama yetkisi bulunmayan çarşı ve mahalle bekçileri tarafından şüphe üzerine durdurulan sanığın, yapılan üst araması esnasında eşofman sağ paçasından ayakkabısının dibine poşetin düştüğü ve şahsın düşen poşetin üstüne basarak saklamaya çalıştığı ve ayağını çekmesinin istendiği olayda 66 pakette 7, 582 gr kokainin ele geçirildiği anlaşılmakla; CMK’nın 116, 117 ve 119. maddeleri ile 2559 sayılı Polis Vazife ve Salâhiyet Kanunu ve suç tarihinde yürürlükte bulunan 772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu’na aykırı şekilde yapılan arama sonucunda ele geçen uyuşturucu maddelerin, “suçun maddi konusu” ve “suç delili” olarak hükme esas alınamayacağı gözetilmeden, sanığın beraati yerine, yazılı şekilde mahkûmiyetine karar verilmesi yasaya aykırıdır.

Yargıtay 10. Ceza Dairesinin 2021/12572 sayılı kararı, suç tarihi itibarıyla yürürlükte bulunan 772 sayılı Kanun uyarınca arama yetkisi bulunmayan çarşı ve mahalle bekçileri tarafından otogar peronlar bölgesinde şüphe üzerine durdurulan sanığın, önleme araması kararına dayanılarak yapılan üst aramasında, montunun sağ cebinde şeffaf poşete sarılı 51 adet, pantolonunun sol cebinde beyaz peçeteye sarılı 45 adet olmak üzere toplam 96 adet MDMA içeren tabletin ele geçirildiği anlaşılmakla, somut olayda, CMK’nın 116, 117 ve 119. maddeleri ile 2559 sayılı Polis Vazife ve Salâhiyet Kanunu ve suç tarihinde yürürlükte bulunan 772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanununa aykırı şekilde yapılan arama sonucunda ele geçen uyuşturucu maddelerin, “suçun maddi konusu” ve “suç delili” olarak hükme esas alınamayacağı gözetilmeden, sanığın beraati yerine, yazılı şekilde mahkûmiyetine karar verilmesi yasaya aykırıdır.

Yargıtay 10. Ceza Dairesinin 2021/12299 sayılı kararı, suç tarihi itibarıyla yürürlükte bulunan 772 sayılı Kanun uyarınca arama yetkisi bulunmayan çarşı ve mahalle bekçileri tarafından şüphe üzerine durdurulan sanığın, arkadaşı olan ve hakkında verilen beraat kararı kesinleşen …’e ait motosiklette yapılan aramada; sanığın motosikletin koltuğunun altında bulunan sandığa koyduğu görülen poşet içerisinde, 1 adet hassas terazi ve net 322,75 gram esrarın ele geçirildiği anlaşılmakla, somut olayda, CMK’nın 116, 117 ve 119. maddeleri ile 2559 sayılı Polis Vazife ve Salâhiyet Kanunu ve suç tarihinde yürürlükte bulunan 772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanununa aykırı şekilde yapılan arama sonucunda ele geçen uyuşturucu maddelerin, “suçun maddi konusu” ve “suç delili” olarak hükme esas alınamayacağı gözetilmeden, sanığın beraati yerine, yazılı şekilde mahkûmiyetine karar verilmesi yasaya aykırıdır.

Yargıtay 10. Ceza Dairesinin  2021/11793 sayılı kararı, suç tarihi itibari ile yürürlükte bulunan 772 sayılı Kanun uyarınca arama yetkisi bulunmayan çarşı ve mahalle bekçileri tarafından şüphe üzerine durdurulan sanığın yapılan üst araması sonucu 4 fişek daralı 3,58 gram net 2,156 gram eroin ve metamfetamin ve eroin bulaşıklı hassas terazinin ele geçirildiği anlaşılmakla; somut olayda CMK’nın 116 ,117 ve 119. maddeleri ile 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ve suç tarihinde yürürlükte bulunan 772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu’na aykırı şekilde yapılan arama sonucunda ele geçen uyuşturucu maddelerin “suçun maddi konusu “ ve “ suç delili” olarak hükme esas alınamayacağı gözetilmeden ,sanığın beraati yerine, yazılı şekilde mahkumiyetine karar verilmesi yasaya aykırıdır.

Uyuşturucu Avukatı Ağır Ceza Davalarında Neden Önemlidir?

Usulüne uygun verilmiş adli arama kararı olmadan yapılan aramada uyuşturucu bulunması durumunda, yapılan arama hukuka aykırı kabul edilir. Bu nedenle, arama neticesinde ele geçirilen uyuşturucu maddeler, “suçun maddi konusu” ve “suçun delili” olarak hükme esas alınamaz.

Uyuşturucu ticareti suçunun niteliği itibariyle ağır cezalık suçlardan olması ve yüksek hürriyeti bağlayıcı yaptırımlar ile cezalandırıldığı göz önüne alındığında tecrübeli ağır ceza avukatı ile birlikte çalışılması ve sürecin tüm aşamalarında birlikte hareket edilmesi suçlamaya ile muhatap olan kişi açısından büyük öneme sahiptir.

Yukarıda da bahsedildiği üzere Yargıtay tarafından, arama kararı olmadan ve arama yetkisine sahip olmayan bekçiler tarafından yapılan aramada uyuşturucu bulunması hukuka aykırı kabul edilmekte ve uyuşturucu bulunsa dahi sanık hakkında beraat kararı verilmesi gerektiği ifade edilmektedir.

Usulüne uygun verilmiş bir arama kararının bulunup bulunmadığı tüm yargılama sürecini etkileyecektir. Bu itibarla, uyuşturucu ticareti suçunda, emniyet ve jandarma gibi kolluk makamlarından, Cumhuriyet savcılığı tarafından yürütülen soruşturma aşamasına ve yine tüm yargılama sürecine kadar olan aşamalarda, şüpheli ya da sanık yönünden, tecrübeli uyuşturucu avukatının hukuki desteği önem taşımaktadır.

Uyuşturucu suçları ile ilgili her türlü hukuki sorunda Uyuşturucu Avukatı Harun Karadağ ile iletişime geçebilirsiniz.