Hırsızlığa teşebbüs cezası, Türk Ceza Kanununun 141, 142 ve 35. maddeleri bağlamında belirlenmektedir.
Basit hırsızlık suçunun cezası TCK’nın 141. maddesine göre, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıdır. Bunun yanında, TCK’nın 142. maddesinde sayılan nitelikli hallerden birinin bulunmaması durumunda hırsızlık yapan kişi hakkında bu madde gereğince verilecek ceza arttırılarak belirlenir.
Bu itibarla mesela, hırsızlık suçunun kamu kurum ve kuruluşlarında veya ibadete ayrılmış yerlerde bulunan ya da kamu yararına veya hizmetine tahsis edilen eşya hakkında işlenmesi durumunda fail üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.
Ancak fail 142. maddenin 2. kısmında sayılan şekillerden birisi ile hırsızlık suçunu gerçekleştirmiş ise örneğin, bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle veya herkesin girebileceği bir yerde bırakılmakla birlikte kilitlenmek suretiyle ya da bina veya eklentileri içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında hırsızlık yapmışsa, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.
TCK’nın 35. maddesinde teşebbüs hükümleri düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, “suça teşebbüs halinde fail, meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığına göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine onüç yıldan yirmi yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine dokuz yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir.”
Dolayısıyla TCK’nın 35. maddesi gereğince hırsızlığa teşebbüs suçunu işleyen kişilerin TCK’nın 141 ve 142. maddeleri uyarınca belirlenecek cezalarından dörtte birinden dörtte üçüne kadar indirim yapılacaktır.
Hırsızlığa Teşebbüs Cezası Yargıtay Kararları
Daha önceki yazılarımızda “Hırsızlık Suçu Nasıl İspatlanır”, “Ayakkabı Hırsızlığı Cezası”, “18 Yaş Altı Hırsızlık Cezası”, “AVM’de Hırsızlık Cezası” konularında ayrıntılı açıklama yapılmıştı. Bu yazılarımıza linkten ulaşabilirsiniz.
Bu yazımızda ise “Hırsızlığa Teşebbüs Cezası” değişik ihtimaller ve örnek Yargıtay içtihatları doğrultusunda ortaya konulmaya çalışılacaktır.
ATM’ye Sıkışan Banka kartının Çalınması
Yargıtay 11. Ceza Dairesinin 2012/3305 sayılı kararı, ATM’ye kurduğu düzenek sayesinde müştekinin banka kartının sıkışıp kalmasını sağlayan sanığın, müştekinin yakında bulunan kahvehaneden bıçak alıp kartı sıkıştığı yerden almak amacıyla kısa süreliğine ayrılması üzerine, kartı sıkıştığı yerden alarak olay yerinden uzaklaşmaya çalışırken vatandaşlarca yakalandığı olayda, eylemin hırsızlığa teşebbüs cezasını oluşturduğu gözetilmeden, “banka kartının kötüye kullanılması” suçu kapsamında değerlendirilebilecek herhangi bir icrai hareket bulunmadığı halde, yazılı şekilde “banka kartının kötüye kullanılmasına teşebbüs” suçundan mahkumiyet hükmü tesisi yasaya aykırıdır.
İş Yerine Ait Eşyaların Çalınması
Yargıtay 22. Ceza Dairesinin 2016/10360 sayılı kararı, Sanığın olay tarihinde suça konu iş yerinde çalıştığı, iş yerine ait eşyaları alarak çantasına koyduğu ve yapılan kontrol sırasında eşyaların ele geçtiğinin anlaşılması karşısında; eylemin hırsızlığa teşebbüs cezası oluşturduğu gözetilmeden yasal ve yeterli olmayan gerekçe ile yazılı şekilde beraat kararı verilmesi yasaya aykırıdır.
İş Makinesinin Deposundan Yakıt Çalınması
Yargıtay 13. Ceza Dairesinin 2016/6412 sayılı kararı, Olay tarihinde … Belediye Başkanlığı tarafından bir sokakta yapılan yol çalışması nedeniyle mesai bitiminde iş makinesinin sokak içerisinde park edildiği, saat 21.10 sıralarında iş makinesinin yanına gelen sanığın yakıt deposunun kapağını açtıktan sonra depo içine hortumu sarkıttığı ve boş bidonu da yere bıraktığı, bu durumu gören tanık bekçi …’ın geldiğini gören sanığın hortum ve bidonu bırakarak kaçtığının anlaşılması karşısında; suçun icra hareketlerini bitirme imkanı varken pişmanlık duyarak kendiliğinden icra hareketlerine son vermesi durumunda uygulanabilecek olan 5237 sayılı TCK’nın 36. maddesinin koşulları bulunmadığı ve sanığın eyleminin maddelerine uyan hırsızlığa teşebbüs cezasını oluşturduğu halde yanılgılı değerlendirme sonucu cezaya hükmolunmaması yasaya aykırıdır.
Tapulu Arazideki Ağaçların Çalınmaya Teşebbüs Edilmesi
Yargıtay 19. Ceza Dairesinin 2016/13884 sayılı kararı, Sanığın tapulu arazideki ağaçları kestiği ve götüremeden yakalandığı anlaşıldığından, eylemin hırsızlığa teşebbüs cezasını oluşturduğu gözetilmeden yazılı şekilde hüküm tesisi yasaya aykırıdır.
İş Yerinin Kapısının Açılmaya Çalışılması
Yargıtay 13. Ceza Dairesinin 2015/17525 sayılı kararı, Suça sürüklenen çocuğun cadde üzerinde bulunan müştekiye ait işyerinin kapısını açmaya çalışırken elinin kesilmesi sonucu eylemini tamamlayamamış olması karşısında, TCK’nın 44. maddesi gereği suça sürüklenen çocuğun eylemlerinin sadece hırsızlığa teşebbüs cezası oluşturduğu gözetilmeksizin yazılı şekilde işyeri dokunulmazlığının ihlali suçundan da mahkumiyetine karar verilmesi yasaya aykırıdır.
Telefon Kablolarının Çalınmaya Teşebbüs Edilmesi
Yargıtay 23. Ceza Dairesinin 2015/2421 sayılı kararı, Sanığın 40-50 metre aralıklarla telefon kablolarını çalmak maksadıyla keserek götüreceği sırada, durumun görevlilerce farkedilmesi üzerine takip edilmeye başlandığı aracı ile kaçan sanığın, suç aletlerini araçtan aşağıya atmaya başladığı, görevliler sanığın attığı eldiven, demir kesme makası, kabloları ayrı ayrı yerlerde ele geçirdiklerinin tanık anlatımları ile sabit olduğu ve sanığın parmak izine dair ekspertiz raporu bulunması karşısında; sanığın eyleminin sadece hırsızlığa teşebbüs cezasını oluşturduğu ve bu suçtan mahkumiyeti yerine oluşa ve dosya kapsamına uygun olmayan yetersiz gerekçeyle yazılı şekilde beraat kararı verilmesi yasaya aykırıdır.
İş Yerinin Kepenk Kilitlerinin Kırılması
Yargıtay 13. Ceza Dairesinin 2015/2388 sayılı kararı, Sanığın müştekinin işyerinin kepenk kilitlerini kırdıktan sonra güvenlik kamerasını farkedip olay yerinden uzaklaştığının anlaşılması karşısında, 5237 sayılı TCK’nın 44. maddesi gereği sanığın eyleminin sadece hırsızlığa teşebbüs cezası oluşturduğu gözetilmeksizin, mala zarar verme suçundan da teşebbüs aşamasında kaldığı belirtilerek mahkûmiyetine karar verilmesi yasaya aykırıdır.
Balkondaki Eşyaların Çalınmaya Çalışılması
Yargıtay 6. Ceza Dairesinin 2017/6231 sayılı kararı, olay tarihinde gece saat 02.15 sularında mağdura ait evin balkonunda bulunan pantolonları almak amacıyla balkona çıkan sanıklar … ve …’in çıkardığı sesleri duyan komşularının mağduru ikaz etmeleri üzerine, mağdurun balkonda bulunan ve henüz herhangi bir eşya almayan sanıkları etkisiz kılıp olay yerine gelen emniyet görevlilerine teslim etmesi şeklinde gelişen olayda, sanıkların eyleminin geceleyin hırsızlığa teşebbüs cezası oluşturduğu düşünülmeden, suç vasfında yanılgıya düşülerek yazılı şekilde hüküm kurulması yasaya aykırıdır.
Marketten Alınan Ürünlerin Parasının Ödenmemesi
Yargıtay 22. Ceza Dairesinin 2015/7021 sayılı kararı, Sanığın marketten alkollü içecek alarak parasını ödemeden çıkarken görevliler tarafından yakalanması biçimindeki eyleminin, suç tarihi itibariyle hırsızlığa teşebbüs cezası oluşturduğunun gözetilmemesi yasaya aykırıdır.
ATM’nin Para Çıkış Haznesine Bant Yapıştırılması
Yargıtay 8. Ceza Dairesinin 2015/19170 sayılı kararı, sanıkların çekilen paranın alınmasını engellemek amacıyla ATM’nin para çıkış haznesine bant yapıştırmak suretiyle oluşturdukları düzeneği yerleştirmelerinin hemen ardından, kimliği tespit edilemeyen bir şahsın ATM’de işlem yapmak üzere geldiğinde düzeneği farkederek bankaya haber vermesi üzerine banka çalışanları tarafından düzeneğin ATM’den çıkarıldığının anlaşılması karşısında, eylemin TCK.nun 141/1, 35 maddesindeki hırsızlığa teşebbüs cezası oluşturduğu gözetilmeden, bilişim sistemindeki verileri bozma, yok etme, erişilmez kılma, sisteme veri yerleştirme suçundan mahkumiyet kararı verilmesi yasaya aykırıdır.
Akbil Dolum Makinesinden Para Çalınması
Yargıtay 15. Ceza Dairesinin 2016/2275 sayılı kararı, Şikayetçinin Sultanahmet tramvay durağında bulunan akbil dolum makinesinden 20 TL’lik akbil almak istediği, parasının makinede sıkışması üzerine biraz uzaklaşıp beklediği esnada, sanığın makinenin yanına gelip elindeki anahtar gibi bir cisimle parayı almak için makineyi kurcalayıp sıkışan parayı alması ve olayı takip eden kolluk görevlilerince yakalanması şeklinde gerçekleşen olayda, eylemin TCK’nın 141/1. maddesinde yer alan hırsızlığa teşebbüs cezası oluşturduğu gözetilmeden, suç vasfının tayininde yanılgıya düşülerek yazılı şekilde hüküm kurulması yasaya aykırıdır.
Fiber Optik Kabloları Çalmaya Teşebbüs Etmek
Yargıtay 13. Ceza Dairesinin 2020/7121 sayılı kararı, Olay tarihinde Maliye Lojmanları mevkiinde alt tarafında bulunan boş alanda Türk Telekoma ait yer altında geçen fiber optik kabloların kesildiği, bunun üzerine olay yerine gidildiğinde ve yapılan soruşturmada haklarında Ek kyok verilen suça sürüklenen çocuklar …… …… ile suça sürüklenen çocuk …’in boş arazide kaçmaya başladıkları, bahse konu suça sürüklenen çocukların yakalandıkları, yakalandığında suça sürüklenen çocuk …’in ayaklarının çamurlu olduğu bu nedenle suça sürüklenen çocuğun eyleminin 5237 sayılı TCK’nin 142/1- a maddesindeki kamu kurum ve kuruluşuna ait eşya hakkında hırsızlığa teşebbüs cezası oluşturduğu gözetilmeden hakkında beraat kararı verilmesi yasaya aykırıdır.
Hırsızın Evden Kaçamadan Yakalanması
Yargıtay 2. Ceza Dairesinin 2013/15602 sayılı kararı, Sanığın katılana ait evin içerisine girerek salondaki kutu içerisindeki parayı almasından sonra farkedilmesi ile sanığın evden kaçamadan yakalanması şeklindeki eyleminin, hırsızlığa teşebbüs suçunu oluşturduğu ve hükmün gerekçesinde de eylemin teşebbüs aşamasında kaldığı kabul edilmesine rağmen, sanık hakkında hırsızlık suçundan hüküm kurulurken 5237 sayılı TCK.nun 35.maddesi uygulanmayarak fazla ceza tayini yasaya aykırıdır.
Hastaneden Kablo Çalınması
Yargıtay 23. Ceza Dairesinin 2016/1979 sayılı kararı, Sanığın, yaş küçüklüğü nedeniyle dosyası tefrik edilen …, ile birlikte katılan hastaneye ait eski binaya girdikleri ve içeride bulunan muhtelif kabloları keserek hırsızlamaya çalıştığı esnada kolluk kuvvetleri tarafından yakalandığı, sanığa atılı eylemlerin bir bütün halinde sadece 5237 sayılı TCK’nın 142/1-a. maddesinde yazılı bulunan hırsızlığa teşebbüs cezası gerektirdiği anlaşıldığından, sanık hakkında hırsızlığa teşebbüs suçundan kurulan mahkumiyet hükmü ile mala zarar verme suçundan kurulan beraat kararında bir isabetsizlik görülmemiştir.
Okulda Hırsızlığa Teşebbüs Cezası
Yargıtay 23. Ceza Dairesinin 2015/4609 sayılı kararı, Suç tarihinde saat 23:40 sıralarında … Okulu deposunda hırsızlık amacıyla bulunurken eylemini tamamlayamadan güvenlik güçlerince yakalanan suça sürüklenen çocuğun, eylemlerinin hırsızlığa teşebbüs suçunu oluşturduğuna yönelik mahkeminin kabulünde isabetsizlik görülmemiştir.
Camide Hırsızlığa Teşebbüs Cezası
Yargıtay 15. Ceza Dairesinin 2014/3085 sayılı kararı, Sanığın, saat 06:33 sıralarında şikayetçinin imam olarak görev yaptığı … Camii’ne gelerek caminin açık olan dış kapısından içeri girdiği, içeride bulunan imam odasının kapısının kilit kısmını sert bir cisimle kanırtarak açtığı ve içeri girdiği, ancak bir şey almadan çıktığının anlaşıldığı olayda, eyleminin mala zarar verme ve hırsızlığa teşebbüs suçlarını oluşturduğuna yönelik kabulde bir isabetsizlik görülmemiştir.
Ormanda Hırsızlığa Teşebbüs Cezası
Yargıtay 15. Ceza Dairesinin 2015/29435 sayılı kararı, Sanığın, Maliye Hazinesi’ne ait dere yatağında bulunan yaklaşık 300 kg ağırlığındaki meşe ve çam ağaçlarını motorlu testere ile kesip götürmek için yol kenarına yığdığı sırada orman muhafaza memurlarınca yakalandığı şeklindeki eyleminin hırsızlığa teşebbüs suçunu oluşturduğu gözetilmeden suç vasfında yanılgıya düşülerek mala zarar verme suçundan mahkumiyetine karar verilmesi yasaya aykırıdır.
İnşaatta Hırsızlığa Teşebbüs Cezası
Yargıtay 2. Ceza Dairesinin 2014/23813 sayılı kararı, Sanıkların müştekiye ait inşaattaki, teleskop olarak adlandırılan inşaat yapımında kullanılan demirleri çalmaya çalışırken vatandaşlar tarafından uzaktan görülmesi üzerine olay yerinden kaçması şeklindeki eylemlerinin, 5237 sayılı TCK’nın 142/1-e, 35. maddesinde düzenlenen adet veya tahsis veya kullanımları gereği açıkta bırakılmış eşya hakkında hırsızlığa teşebbüs suçunu oluşturduğunun gözetilmemesi yasaya aykırıdır.
ATM Cihazından Paranın Çalınması
Yargıtay 2. Ceza Dairesinin 2022/6870 sayılı kararı, olay tarihinde ATM cihazına daha önce yerleştirilen bir aparat nedeniyle müşteki ’in çekmek istediği paranın cihazda sıkıştığı, müştekinin müşteri hizmetlerini telefonla arayarak ATM yakınlarında olayı anlattığı sırada sanıkların da ATM para haznesini açarak parayı alıp uzaklaştıkları, bilahare aynı ATM’de müşteki …,’nin 200,00TL çekmek istediği ancak ATM’nin para alma bölümünün sıkışıp kapalı kalması sebebiyle müştekinin parayı alamayıp polisi araması ve ATM yanında bulunan şüphelendiği sanıklara da bunu söylemesi üzerine kaçan sanıkların da parayı alamadıkları, müştekinin eşgallerini tarif etmesi üzerine, sanıkların kiraladıkları aracın kolluk görevlilerince takip edilmesi sonucunda yakalandıkları banka ATM cihazının para çıkış bölümüne yerleştirilen aparatın ele geçirildiği, ayrıca güvenlik kamerası görüntülerinden ve Cumali’nin her iki sanığı, …,’in ise …’ü teşhis ettiği somut olayda, sanıkların ….,’e yönelik eylemlerinin tamamlandığı, ….,’ye yönelik eylemlerinin ise teşebbüs aşamasında kaldığı, bu haliyle 5237 sayılı TCK’nın 141/1. maddesinde tanımlanan hırsızlık ve hırsızlığa teşebbüs cezası oluşturduğu gözetilmeden TCK 142/2-h maddesi gereğince karar verilmesi yasaya aykırıdır.
Mağazada Hırsızlığa Teşebbüs Cezası
Yargıtay 6. Ceza Dairesinin 2023/149 sayılı kararı, Sanığın, mağdurun müdürü olduğu mağazaya gelerek suç konusu ceketin alarmını çıkarıp ceketi elindeki poşete koyduğu sırada mağdur tarafından fark edildiğini anlayınca ceketi poşetten çıkararak mağazadaki askılığın üzerine atıp mağazadan çıkmaya çalıştığı, buna göre; mağdur tarafından görülmesi nedeniyle tamamlanamayan eyleminin hırsızlığa teşebbüs suçunu oluşturduğunun anlaşılması karşısında, anılan suçtan mahkûmiyeti yerine, delillerin takdirinde yanılgıya düşülerek yerinde ve yeterli olmayan gerekçe ile ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi yasaya aykırıdır.
Hırsızlık Suçu ve Hırsızlığa Teşebbüs Cezası ile ilgili olarak Ağır Ceza Avukatı Harun Karadağ ile iletişime geçebilirsiniz.