Kaçak alkol kullanım sınırı yasada belirtilmemiş olmakla birlikte Yargıtay içtihatları incelendiğinde bu hususta bir kanaate erişilmesi mümkündür.
Ele geçirilen kaçak alkol kullanım sınırı altında ise ve sanığın suça konu alkol ürünlerini ticari maksatla bulundurduğuna dair delil yoksa sanığın beraatına karar verilmelidir. Aksi takdirde, yani ele geçirilen ürünler kaçak alkol kullanım sınırı üstünde ise Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 3/10 maddesine göre, kaçakçılık suçunun konusunu oluşturan eşyanın tütün, tütün mamulleri, makaron, yaprak sigara kâğıdı, etil alkol, metanol ve alkollü içkiler olması halinde, fail hapis ve adli para cezası ile cezalandırılır.
Yargıtay’a göre Kaçak Alkol Kullanım Sınırı Ne Kadardır
Alkol ürünlerine ilişkin kaçakçılık suçlarında Yargıtay içtihatlarına göre, yakalanan ürünlerin miktar itibariyle kaçak alkol kullanım sınırı kapsamında kalıp kalmadığının tespit edilmesi gerekir.
Yargıtay 7. Ceza Dairesinin 2021/18125 sayılı kararı, sanığın yolcu olarak bulunduğu araçta önleyici arama kararı ile yapılan aramada, araç içerisinde toplam 39 şişe bandrolsüz ve kaçak alkollü içki ele geçirilmiştir. Sanık savunmasında, ele geçirilen alkollü içkilerin kendisine ait olduğunu, pazardan içmek amacıyla satın aldığını beyan etmiştir. Yargıtay, yakalan ürünlerin kaçak alkol kullanım sınırı üstünde, ticari miktar ve mahiyette olduğunu kabul etmiştir.
Yargıtay 7. Ceza Dairesinin 2020 /1975 sayılı kararı, olay günü cadde üzerinde elinde şeffaf poşetle yürüyen sanıktan şüphelenilmesi üzerine yapılan aramada dava konusu 0,5 lt’lik 23 adet pet şişe halinde yerli alkollü içki ele geçirilmiştir. Sanık, ele geçen içkileri içmek amacıyla aldığını beyan etmiştir. Yargıtay, yakalan ürünlerin kaçak alkol kullanım sınırı içerisinde kaldığını kabul etmiştir.
Yargıtay 7. Ceza Dairesinin 2019/37125 sayılı kararı, Durumundan şüphelenilerek durdurulan sanığın sürücülüğündeki araçta usulüne uygun olarak yapılan aramada, 4 adet 100 CL’lik, 7 adet 70 CL’lik olmak üzere toplam 11 şişe rakı ele geçirilmiştir. Yapılan analiz neticesinde rakının sahte olduğu tespit edilmiştir. Sanık alkol bağımlısı olduğunu, rakıyı içmek amacıyla ürettiğini beyan etmiştir. Yargıtay, yakalan ürünlerin kaçak alkol kullanım sınırında kaldığını kabul etmiştir.
Yargıtay 7. Ceza Dairesinin 2021/11516sayılı kararı, Olay tutanağına göre, sanığın ikametinde yapılan aramada 11 adet 5 litrelik şişelerde 50 litre kaçak içki ele geçmesi şeklinde gerçekleşen olayda ele geçen içkilerin miktar itibariyle kaçak alkol kullanım sınırı dışında kaldığı anlaşılmakla ve ticari miktarda olduğu bu suretle sanığın mahkumiyetine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde beraatine karar verilmesi yasaya aykırıdır.
Yargıtay 7. Ceza Dairesinin 2019/7962 sayılı kararı, Durumundan şüphelenilerek durdurulan sanığın sürücülüğündeki araçta usulüne uygun olarak yapılan aramada; bidon ve şişelere konulmuş vaziyette 60 litre viski, 55,5 litre rakı ve 309,6 litre alkol ele geçirilmesi şeklinde gerçekleşen olayda; yapılan analiz neticesinde viski ve rakının Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçecekler Tebliği’ne aykırı, tarımsal kökenli etil alkolün ise tebliğe uygun olduğunun tespit edildiği, sanığın beyanlarının suçtan kurtulmaya yönelik olduğu ve içkilerin miktar itibariyla kaçak alkol kullanım sınırı dışında kalması karşısında sanığın ticari amaçla bandrolsüz içki bulundurduğunun kabulü ile 6545 sayılı Yasa ile değişik 5607 sayılı Yasanın 3/5, 10. maddelerinden mahkumiyetine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde beraatine hükmedilmesi yasaya aykırıdır.
Alkol kaçakçılığı suçu açısından, kaçak alkol kullanım sınırı suçun oluşup oluşmadığının tespitinde önemli bir husustur. Bunun yanında kaçak alkolün emniyet veya jandarma ekipleri tarafından ele geçirilmesi sürecinde CMK ve ilgili yönetmelikler gereği gerekli arama izinlerinin mevcut olup olmaması da suçun oluşumu açısından değerlendirilmesi gereken önemli bir noktadır. Ayrıca alkol kaçakçılığı yönünden etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması suçun cezasını büyük oranda etkileyecektir.
Nitekim alkol kaçakçılığı suçunda etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyen kişinin,
1. Resmî makamlar tarafından haber alınmadan önce, fiili, diğer failleri ve kaçak eşyanın saklandığı yerleri merciine haber vermesi, verilen bilginin de, faillerin yakalanmasını veya kaçak eşyanın ele geçirilmesini sağlaması veya
2. Resmî makamların haber alması halinde ise fiilin bütünüyle ortaya çıkmasına hizmet ve yardım etmesi gerekmektedir.
Birinci durumda fail cezalandırılmaz. İkinci durumda ise faile verilecek ceza üçte iki oranında indirilir.
Bu itibarla alkol kaçakçılığı suçu açısından soruşturmanın en başından itibaren tecrübeli ceza avukatı önemli hukuksal yardımlar sağlayacaktır.
Alkol kaçakçılığı suçu ve kaçak alkol kullanım sınırı ile ilgili her türlü hukuki probleminizde Ceza Avukatı Harun Karadağ ile iletişime geçebilirsiniz.