Silahla Adam Öldürmenin Cezası Kaç Yıl

Silahla adam öldürmenin cezası kaç yıl sorusunun cevabı, Türk Ceza Kanununda müebbet hapis olarak belirlenmiştir. Bunun yanında kasten öldürme eylemi TCK’nın 82. maddesinde sayılan şekillerde veya yine bu maddede sayılan kişilere karşı işlenirse fail, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.

Bu itibarla örneğin, tasarlayarak ve silahla bir kişinin öldürülmesi durumunda tasarlayarak ve silahla adam öldürmenin cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olacaktır. Benzer şekilde mevcut veya eski eşe karşı silahla adam öldürmenin cezası da ağırlaştırılmış müebbet hapistir.

Silahla Adam Öldürme Suçu Kime Karşı İşlenebilir?

Silahla adam öldürme suçu sağ doğan ve yaşayan herkese karşı işlenebilir. Rızası olmaksızın bir kadının çocuğunu düşürten kişi ise TCK 99. maddeye göre, çocuk düşürtme suçu ile yargılanır.

Silahla adam öldürme suçunun oluşabilmesi için, failin kendisi dışında bir kimseyi öldürmesi gerekir. Fail, başkasını intihara azmettirir, teşvik eder, başkasının intihar kararını kuvvetlendirir ya da başkasının intiharına herhangi bir şekilde yardım ederse bu halde TCK’nın 84. maddesi itibariyle intihara yönlendirme suçundan ceza alır.

Olası Kast Altında Silahla Adam Öldürmenin Cezası Kaç Yıldır

Handsome Man Actor Posing Studio With Weapon 1303 26971
Silahla Adam Öldürmenin Cezası Kaç Yıl 3

TCK’nın 21 inci maddesinin 2. fıkrasına göre; “Kişinin, suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen, fiili işlemesi hâlinde, olası kast vardır. Bu hâlde, ağırlaşmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda müebbet hapis cezasına, müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda yirmi yıldan yirmi beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur; diğer suçlarda ise temel ceza üçte birden yarısına kadar indirilir”.

Dolayısıyla eğer TCK’nın 82. maddesinde belirtilen ağırlaştırıcı nedenler yoksa olası kast ve silahla adam öldürme suçunu işleyen fail, yirmi yıldan yirmi beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.

Peki, mesela eşe karşı veya çocuğa ya da beden ve ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı olası kastla ve silahla adam öldürmenin cezası kaç yıldır? TCK’nın 21. maddesine göre böyle bir eylemin cezası, ağırlaşmış müebbet hapis cezası yerine müebbet hapis cezasına dönüşecektir.

Örneğin, düğün evinde törene katılanların tabancaları ile odanın tavanına doğru ardı ardına ateş ettikleri sırada, bir kişinin aldığı alkolün de etkisi ile elinin seyrini kaybetmesi sonucu, yere paralel olarak yaptığı atışlardan bir tanesinden çıkan kurşun, törene katılanlardan birinin alnına isabet ederek ölümüne neden olur. Bu olayda kişi yaptığı atışlardan çıkan kurşunların orada bulunan herhangi birine isabet edebileceğini öngörmüş; fakat buna rağmen silâhıyla atışa devam etmiştir. Yani fail silâhıyla ateş ederken ortaya çıkacak yaralama veya ölüm neticelerini kabullenmiştir. Dolayısıyla hakkında olası kast hükümleri uygulanmalıdır. Bu durumda silahla adam öldürmenin cezası müebbet hapis yerine yirmi yıldan yirmi beş yıla kadar hapis cezasıdır.

Silahla Adam Öldürmenin Cezası Kaç Yıl Yargıtay Kararları

Yargıtay ilgili ceza dairesi adam öldürme suçuyla ilgili verdiği kararlarında bu eylemin cezasına hangi durumlarda kasıtlı hareket edilmiş sayılacağına, haksız tahrik ve meşru müdafaa durumlarına ilişkin ayrıntılı tespitlerde bulunmuştur. Yazımızda örnek Yargıtay kararları üzerinden silahla adam öldürmenin cezası kaç yıl sorusunu cevaplamaya çalışacağız.

Tasarlayarak ve Silahla Adam Öldürmenin Cezası Kaç Yıldır?

Black White Vehicles Yellow Caution Tape Near Car Parking Lot Daytime Crime Scene 146671 16659
Silahla Adam Öldürmenin Cezası Kaç Yıl 4

Tasarlayarak kasten adam öldürme suçu, TCK’nın 82/1-a maddesinde düzenlenmiş olup suçun nitelikli hallerinden birisidir ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmaktadır.

Yargıtay’a göre; tasarlamadan söz edilebilmek için şu hususlar gerçekleşmelidir.

* Failin bir kimsenin hayat hakkı veya vücut bütünlüğüne karşı eylemde bulunmaya sebatla ve şartsız olarak karar vermesi, 

* Failin düşünüp planladığı suçu işlemeden önce makul bir süre geçmesine ve ulaştığı ruhi sükûnete rağmen bu kararından vazgeçmeyip sebat ve ısrarla filini icraya başlaması,

* Failin gerçekleştirmeyi planladığı fili, belirlenmiş bir kurgu dâhilinde icra etmesi gerekir.

Nitekim Yargıtay Ceza Genel Kurulu 23.09.2014 tarihli kararında, maktulün, sanığın babasına ait evi satın alması ve tapuyu devretmek için fazla bedel istemesi nedeniyle aralarında husumet bulunduğunu ve kasten öldürme eyleminin de bu husumetten kaynaklandığını kabul etmiştir. Ancak, sanığın maktulü öldürmeye sebatla ve şartsız olarak ne zaman karar verip bu yönde bir plan yaptığı, ulaştığı ruhi sükûnete rağmen öldürme kararından vazgeçmeyerek bu amaçla tabanca edinerek olay öncesinde maktulün evinin bulunduğu mahalleye geldiği, olay tarihinde de maktulü takip ederek öldürdüğü hususunda, tasarlamanın varlığını ispat edecek nitelikte, her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığını belirlemiştir. Bu itibarla olayda tasarlamanın mevcudiyetini kabul etmemiştir.

Canavarca Hisle ve Silahla Adam Öldürmenin Cezası Kaç Yıldır?

Canavarca hisle veya eziyet çektirerek bir kişinin öldürülmesi halinde fail TCK’nın 82/1-b maddesi çerçevesinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılır.

Maddenin gerekçesinde acıma hissi olmaksızın bir başkasının öldürülmesi halinde canavarca hissin bulunduğu belirtilmiştir. Canavarca his, öldürmenin vahşi yöntemle gerçekleştirilmesi olarak kabul edilmiştir. Bir kişinin yakılarak, uyurken kulağının içine kızgın yağ dökülerek veya vücudun parçalanarak öldürülmesi halinde canavarca hisle öldürmenin bulunduğu ifade edilmiştir.

Hiçbir neden yokken, nasıl öldüğünü görmek için, zevk için ya da sadece öldürmüş olmak için, bir kişinin öldürülmesinde bu maddenin uygulanacağı kabul edilmektedir.

Nitekim Yargıtay 1. Ceza Dairesi 29.12.2004 tarihli kararında, sanığın sırf kendisiyle beraber olmak istemeyen mağdurun annesine gözdağı verip acı çektirmek için mağduru raporunda belirtilen şekilde ve vahşi bir kötülük eğilimi sergileyerek, ateş etmek suretiyle öldürmeye tam teşebbüs ettiğinden eylemin “canavarca his şevkiyle adam öldürmeye tam teşebbüs niteliğinde olduğu kabul edilmiştir.

Çocuğa Karşı Silahla Adam Öldürmenin Cezası Kaç Yıldır?

TCK 82/1-e maddesi, hem çocuklara hem de beden ve ruh bakımından kendisini savunmayacak durumda olan kişilere karşı işlenen adam öldürme suçunu nitelikli hal olarak kabul etmiştir.

Çocuk, TCK’nın 6. maddesi gereğince henüz 18 yaşını doldurmamış kişiyi ifade etmektedir. Beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak durumda olma ise, TCK’nın 82. maddenin gerekçesinde, ileri yaşı, hastalığı, malullüğü veya ruhi veya fiziki güçsüzlüğü nedeniyle kendini korumaktan aciz olan kimse şeklinde ifade edilmiştir.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi 31.03.2011 tarihli kararında, olay günü maktulle telefonda tartışan sanık, eşi maktulün kaldığı eve saat 23.00 sıralarında, kapısını anahtarla açmak suretiyle girmiş ve uyumakta olan maktulü çok sayıda bıçak darbesiyle öldürmüştür. Yargıtay burada, maktulün uyku halinde olması nedeniyle, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunduğu kanaatine ulaştığından sanığın TCK’nın 82/1-e maddesi gereğince cezalandırılması gerektiğini belirtmiştir.

Kasten Öldürme Suçlarında Ağır Ceza Avukatı Neden Önemlidir

Kasten adam öldürme suçlarının niteliği itibariyle ağır cezalık suçlardan olması ve ağırlaştırılmış müebbet ile müebbet hapis cezası olmak üzere hürriyeti bağlayıcı yaptırımlar ile cezalandırıldığı göz önüne alındığında tecrübeli ağır ceza avukatı ile çalışılması ve sürecin tüm aşamalarında birlikte hareket edilmesi gerektiği şüpheden varestedir.

Bunun yanında, öldürme eyleminin meşru savunma altında ya da haksız tahrik sonucu işlendiği iddia ediliyorsa hukuka uygunluk sebeplerinin somut olayda oluşup oluşmadığı, haksız tahrikin derecesi, meşru savunmada saldırıya ve savunmaya ilişkin şartlar, meşru müdafaada sınırın aşılıp aşılmadığına ilişkin hususların titizlikle değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde sanık işlediği eylemin daha az cezayı hak ettiğini veya kişisel cezasızlık sebeplerinin varlığı halinde cezalandırılmaması gerektiğini savunma hakkına sahip olur. Aksi takdirde, yüksek cezalarla karşı karşıya kalınabilir. 

Bu itibarla, kasten öldürme suçlarında, emniyet ve jandarma gibi kolluk makamlarından, Cumhuriyet savcılığı tarafından yürütülen soruşturma aşamasına ve yine üst yargı makamları da dâhil olmak üzere tüm yargılama sürecine kadar olan aşamalarda, gerek şüpheli ve sanık, gerekse mağdur yönünden bu kişilerin yasal haklarının tecrübeli bir ağır ceza avukatı olarak savunulması önem taşımaktadır.

Kasten Adam Öldürme suçuyla ilgili her türlü hukuki probleminizde Ceza Avukatı Harun Karadağ ile iletişime geçebilirsiniz.