Uyuşturucu Madde Kişisel Kullanım Sınırı (HSYK Görüşü)

Yargıtay içtihatları doğrultusunda benimsenen, uyuşturucu madde kişisel kullanım sınırı (HSYK Görüşü) şu şekildedir.

“Yaygın uygulama kriterlerine göre, her ne kadar mahkemelerde yıllık 1 kg. Esrar bulundurmanın kişisel ihtiyaç miktarı olarak bilinse de son zamanlarda uyuşturucu madde nakletme ve ticaret suçlarında daha küçük miktarlar taşınarak bu suç işlendiği için yıllık net 600-700 gram üzerindeki esrar maddesinin ticaret amacıyla bulundurma olarak Yargıtay tarafından benimsendiği gözlenmiştir.

Eroin ve kokain maddelerinde başka bir yan delil yoksa kişiden ele geçirilen 20 gram ve üzeri madde, uyuşturucu madde içeren sentetik haplarda ise 50 adet ve üzerinin kullanım amacıyla değil ticaret amacıyla bulundurulduğu yine bu miktar Yargıtay tarafından da benimsenip paylaşılmıştır. Yapılan araştırmalarda esrar maddesinde günlük kullanım miktarının 2 gram, eroinde 150 miligram, kokainde 60 miligram, kokainde 60 miligram, haplarda 3-4 adet olduğu görülmüştür.

Kişide yukarıda paylaşılan miktarlardan daha düşük ancak birden fazla çeşit uyuşturucu madde ele geçtiğinde de fiilin ticaret suçunu oluşturacağı değerlendirilmiştir. Örneğin, kişide 50 gram esrar, 2 gram eroin, 8 adet hap ele geçmişse bu durumda fiilin uyuşturucu madde ticareti suçu oluşturduğuna ilişkin Yargıtay’ın kararları olduğu katılımcılar tarafından belirtilmiştir.

Bu kıstaslar temel olarak gözetilse bile her dosya ve her sanık kendine özgü şartlarıyla değerlendirilmelidir.”

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun, 16-19 Mayıs 2013 tarihli hukuki toplantı tutanağı ile her dosyanın kendi şartları içerisinde değerlendirilmesi gerektiğine yönelik ifadesi önemlidir. Zira Yargıtay’a göre, yakalanan maddenin uyuşturucu suçunun oluşumu bakımından miktarının kural olarak bir önemi bulunmamaktadır. Çok küçük miktarlarda yakalanan uyuşturucu kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma suçunu oluşturabileceği gibi ticari amaçla bulundurma suçunu da oluşturabilir. Dolayısıyla, madde miktarı bulundurma amacının yani failin kastının belirlenmesinde tek bir kriter değildir sadece yardımcı bir ölçüt olarak kullanılabilir.

Ele geçen uyuşturucunun kişisel kullanım sınırında olması halinde başka yan deliller mevcut değilse sanığın amacının kullanmak için eroin bulundurma olduğu düşünülebilir ise de, maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için yakalanan eroin miktarı ölçütü dışında somut olayın kendine mahsus şartlarına göre bir değerlendirme yapılması gerekir.

Uyuşturucu Maddenin Hangi Amaçla Bulundurulduğuna Yönelik Kriterler

Yargıtay, uyuşturucu madde bulundurmanın, kullanma mı yaksa ticaret amacıyla mı olup olmadığının tespit edilmesinde göz önünde bulundurulması gereken bir takım kriterler geliştirmiştir.

Bu ölçütlerden ilki; failin hareketleridir. Uyuşturucu ile yakalanan şahsın müşteri arama, pazarlık yapma, numune gösterme gibi uyuşturucu maddeyi başkasına satma ya da devir veya tedarik etme hususunda bir davranış içerisine girip girmediğine bakılmalıdır.

Yargıtay’a göre, failin, müşteri araması, uyuşturucu maddeyi satmak için teklifte bulunması, hatta bu amaçla pazarlık yapması, uyuşturucu maddeyi almak isteyen alıcıya numune göstermesi gibi uyuşturucu maddeyi başkasına vermeye yönelik hareketleri, kullanma amacıyla bulundurmadığına ciddi göstergelerdir.

Yargıtay’a göre, fail yukarıda bazı örnekleri verildiği gibi uyuşturucu maddeyi başkasına verme amacına matuf hareketler içerisine girmişse eroinin miktarına bakılmaksızın ticaret suçundan yargılanır.

İkinci kriter, eroinin bulundurulduğu yer ve bulunduruluş biçimidir. Kişisel kullanım amacıyla uyuşturucu madde bulunduran kimsenin, bu maddeyi genellikle kolaylıkla erişebilecek bir yerde ve zulalanmamış bir vaziyette bulundurduğu görülmektedir. Bu itibarla, uyuşturucu maddenin ev veya iş yeri dışında, depo ya da bodrum gibi bir yerde saklanması durumunda uyuşturucu maddenin ticaret amacıyla bulundurulduğu yönünde bir kanaat oluşabilecektir.

Bunun yanında,

Uyuşturucu maddenin çok sayıda ve miktarları birbirine yakın hazırlanmış paketçikler halinde bulunması,

Uyuşturucu maddenin yakınında hassas terazi ve eroinin paketlenmesinde kullanılan ambalaj malzemelerinin bulunması, uyuşturucu maddenin ticaret bir amaçla bulundurulduğuna ilişkin önemli bir gösterge olacaktır.

Üçüncü kriter ise bulundurulan uyuşturucu maddenin miktarıdır. Şahsi kullanım için kabul edilebilecek miktar, uyuşturucu veya uyarıcı maddenin niteliği, cinsi ve kalitesi ile somut olayın özelliklerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Yukarıda uyuşturucu madde kişisel kullanım sınırı (HSYK Görüşü) belirtilmişti.

Son kriter ise, uyuşturucu maddenin kullanılıp kullanılmadığıdır. Uyuşturucu madde ile yakalanan şahsın yapılan testler sonucu bu maddeyi kullandığı anlaşılır ise eroini kullanmak için elinde tuttuğuna yönelik bir ölçüt olabilir. 

Uyuşturucu Avukatı Neden Önemlidir

Uyuşturucu suçlarında failler hemen hemen her zaman ele geçen maddeleri, şahsi kullanımları için bulundurduklarını savunmaktadırlar. Yargıtay, bu noktada birçok ölçüt ile failin amacının kullanma mı yoksa ticaret mi oluşturduğunu belirlemektedir.

Bu nedenle, failin gerçek niyetinin ne olduğunun ve uyuşturucu maddenin hangi amaçla bulundurulduğunun yargı makamları önünde doğru bir şekilde aktarılması gerekmektedir. Uyuşturucu madde ticareti suçunun niteliği itibariyle ağır cezalık suçlardan olması ve yüksek hürriyeti bağlayıcı yaptırımlar ile cezalandırıldığı göz önüne alındığında tecrübeli ağır ceza avukatı ile birlikte çalışılması ve sürecin tüm aşamalarında birlikte hareket edilmesi suçlamaya ile muhatap olan kişi açısından büyük öneme sahiptir.

Dolayısıyla, uyuşturucu maddenin kullanmak amacıyla bulundurulduğunu ortaya koymak suretiyle daha az bir ceza ile kurtulmak mümkünken eroin ticareti suçundan ceza almak mümkündür.

Bu itibarla, uyuşturucu suçlarında, emniyet ve jandarma gibi kolluk makamlarından, Cumhuriyet savcılığı tarafından yürütülen soruşturma aşamasına ve yine tüm yargılama sürecine kadar olan aşamalarda, şüpheli ya da sanık yönünden, tecrübeli ağır ceza avukatının hukuki desteği önem taşımaktadır.

Uyuşturucu madde kişisel kullanım sınırı ile ilgili her türlü hukuki probleminizde Uyuşturucu Suçları Avukatı Harun Karadağ ile iletişime geçebilirsiniz.