Uyuşturucu Satıcısı Kaç Yıl Ceza Alır

Yazımızda uyuşturucu satıcısı kaç yıl ceza alır sorusunun cevabını vermeye çalışacağız.

Daha önceki yazılarımızda, “Kullanma ve Ticareti Yönünden Metamfetamin Cezası“, “Uyuşturucu Ticaretinde Telefon Kayıtları“, “Uyuşturucu Ticareti Somut Delil Nedir“, “Uyuşturucu Suçunda Parmak İzi Yeterli Delil Sayılır Mı“, “Uyuşturucunun Çok Sayıda Paket Halinde Bulunması ve Suça Etkisi” konularında Yargıtay kararları doğrultusunda açıklamalar yapılmıştı.

Bu yazımızda ise uyuşturucu suçlarında etkin pişmanlık, uyuşturucu madde ticaretine yardım suçu ve uyuşturucu satıcısı kaç yıl ceza alır konusunda mevzuat ve Yargıtay kararları bağlamında açıklamalar ortaya konulmaya çalışılacaktır.

Ceza Kanununa Göre Uyuşturucu Satıcısı Kaç Yıl Ceza Alır?

TCK’nın 188. maddesinde, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticaret suçu, 191. maddesinde ise, kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak suçu düzenlenmiştir.

Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imali, ithali, ihracı, ülke içinde satılması, satışa arz edilmesi, başkalarına verilmesi, sevk edilmesi, nakledilmesi, depolanması satın alınması veya kabul edilmesi uyuşturucu madde ticareti suçunu oluşturmaktadır. Bu suçun cezası eylemin niteliğine göre on yıldan otuz yıla kadar hapis cezası yanında, ikibin günden yirmibin güne kadar adlî para cezasıdır.

Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin eroin, kokain, morfin, sentetik kannabinoid ve türevleri veya bazmorfin olması hâlinde verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Bunun yanında, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticaret suçu okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askerî ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesisler ile bunların varsa çevre duvarı, tel örgü veya benzeri engel veya işaretlerle belirlenen sınırlarına iki yüz metreden yakın mesafe içindeki umumi veya umuma açık yerlerde işlenmesi, hâlinde de verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Uyuşturucu maddenin, kişisel kullanım amacıyla satın alınması, kabul edilmesi, kullanma amacıyla bulundurulması veya herhangi bir şekilde uyuşturucu maddenin kullanılması halinde ise, uyuşturucu madde kullanma veya bulundurma suçu gerçekleşmiş olur. Bu suçun cezası iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıdır.

Uyuşturucu Suçlarında Etkin Pişmanlık

handcuffs with pills cigarettes 23 2148585925 2

TCK’nın 192. maddesine göre, Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçlarına iştirak etmiş olan kişi, resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce, diğer suç ortaklarını ve uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin saklandığı veya imal edildiği yerleri merciine haber verirse, verilen bilginin suç ortaklarının yakalanmasını veya uyuşturucu veya uyarıcı maddenin ele geçirilmesini sağlaması halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz

Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden veya bulunduran kişi, resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce, bu maddeyi kimden, nerede ve ne zaman temin ettiğini merciine haber vererek suçluların yakalanmalarını veya uyuşturucu veya uyarıcı maddenin ele geçirilmesini kolaylaştırırsa, hakkında cezaya hükmolunmaz.

Bu suçlar haber alındıktan sonra gönüllü olarak, suçun meydana çıkmasına ve fail veya diğer suç ortaklarının yakalanmasına hizmet ve yardım eden kişi hakkında verilecek ceza, yardımın niteliğine göre dörtte birden yarısına kadarı indirilir.

Yargıtay 10. Ceza Dairesi 01.11.2021 tarihli kararında, metruk binaların kontrolü sırasında ikinci katta haklarında kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma suçundan tedavi denetimli serbestlik kararı verilen sanıkların yakalandıkları anlaşılmaktadır.  Yakalamaları yapıldıktan sonra binanın üçüncü katının kontrolü için gidildiği esnada merdivenlerden inen sanığın yakalandığı ve üzerinde herhangi bir uyuşturucu madde ele geçirilmediği görülmüştür.  Binanın kontrolünde ise üçüncü katta bulunan oda içerisinde suça konu uyuşturucu maddeler ele geçirilmiş, ancak sanığın aleyhine bilgi, ihbar ya da herhangi bir delil bulunmamıştır. Bunun yanında uyuşturucu maddelerin yakalanan üç kişiden hangisine ait olduğu belirlenememiştir. Bu aşamada, sanığın ele geçen uyuşturucu maddelerin kendisine ait olduğunu ve tarafından paketlendiğini söyleyerek beyanı ile suçunun ortaya çıkmasına hizmet ve yardım ettiği anlaşıldığından, sanık hakkında TCK’nın 192/3. maddesi uyarınca etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması gerekmektedir.

Uyuşturucu Madde Suçuna Yardım

TCK’nın 39. maddesine göre, suçun işlenmesine yardım eden kişiye de ceza verilir.

Aşağıdaki hallerde kişi işlenen suçtan dolayı yardım eden sıfatıyla sorumlu olur:

a) Suç işlemeye teşvik etmek veya suç işleme kararını kuvvetlendirmek veya fiilin işlenmesinden sonra yardımda bulunacağını vaat etmek.

 b) Suçun nasıl işleneceği hususunda yol göstermek veya fiilin işlenmesinde kullanılan araçları sağlamak.

c) Suçun işlenmesinden önce veya işlenmesi sırasında yardımda bulunarak icrasını kolaylaştırmak.

Uyuşturucu madde ile ilgili suçlarda bu suça yardım eden kişi cezalandırılmaktadır.

Yargıtay 10. Ceza Dairesi 30.09.2021 tarihli kararında,  hakkında kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma suçundan ayrı soruşturma yürütülen tanıktan ele geçirilen uyuşturucu maddenin diğer sanık ve hakkında ayrı soruşturma yürütülen sanık tarafından tanığa verilmesinden önce buluşma zamanını bildirmesi suretiyle diğer sanığın suçunu işlemesine yardımcı olduğu anlaşılmıştır. Bu durum karşısında, sanık hakkında TCK’nın 39/2-c maddesi uygulanmak suretiyle, “uyuşturucu madde ticareti yapma suçunun işlenmesine yardım eden” sıfatıyla cezalandırılması gerektiği gözetilmelidir.

Yargıtay 10. Ceza Dairesi 30.06.2021 tarihli kararında, Sanığın eylemi suçun işlenmesi sırasında yardımda bulunarak icrasını kolaylaştırmak olduğundan, TCK’nın 39. maddesi kapsamında suça yardım niteliğinde bulunduğu gözetilmelidir.

Yargıtay 10. Ceza Dairesi 14.06.2021 tarihli kararına göre,sanığın eylemi diğer sanıkların eylemlerine birlikte işleyen olarak iştirak etmek olduğu anlaşılmış, bu nedenle sanık hakkında ”uyuşturucu madde ithal etme” suçu sübut bulmuştur. Ancak bunun yerine suçun niteliği yanlış belirlenerek ”uyuşturucu madde ticareti yapma” suçundan yardım eden kişi olarak hakkında 188/3 ve TCK’nın 39. maddelerinin uygulanarak hüküm kurulması yasaya aykırıdır.

Yargıtay 10. Ceza Dairesi 10.06.2021tarihli kararında, sanığın temyiz dışı sanık ile olayın başından itibaren birlikte hareket ettiği anlaşılmaktadır. Bu nedenle, TCK’nın 39/1. maddesi uyarınca suçun işlenmesine yardım eden sıfatıyla değil, TCK’nın 37/1. maddesi gereğince uyuşturucu madde ticareti yapma suçunu birlikte gerçekleştiren kişi sıfatıyla sorumlu tutulmalıdır.

Uyuşturucu Avukatı Neden Önemlidir

close up workers with briefcases 1098 3096 1

Uyuşturucu ticareti suçlarının niteliği itibariyle ağır cezalık suçlardan olması ve yüksek hürriyeti bağlayıcı yaptırımlar ile cezalandırıldığı göz önüne alındığında tecrübeli ağır ceza avukatı ile birlikte çalışılması ve sürecin tüm aşamalarında birlikte hareket edilmesi suçlamaya ile muhatap olan kişi açısından büyük öneme sahiptir.

Bunun yanında, uyuşturucu bulundurmanın kullanma ya da ticaret amaçlı olup olmamasının cezayı ne denli değiştirdiği herkesin malumudur. Hak kaybına uğramamak ve çok daha az bir ceza ile kurtulmak ve hatta denetimli serbestlik hükümlerinden faydalanmak mümkünken uyuşturucu ticareti suçundan ceza almak ihtimal dâhilindedir. Ayrıca bu suçta etkin pişmanlık hükümlerinin de değerlendirilmesi cezayı önemli ölçüde etkileyebilecektir.

Bu itibarla, uyuşturucu suçlarında, emniyet ve jandarma gibi kolluk makamlarından, Cumhuriyet savcılığı tarafından yürütülen soruşturma aşamasına ve yine üst yargı makamları da dâhil olmak üzere tüm yargılama sürecine kadar olan aşamalarda, şüpheli ya da sanık yönünden, tecrübeli ağır ceza avukatının hukuki desteği önem taşımaktadır.

Uyuşturucu madde ticareti suçu ve uyuşturucu satıcısı kaç yıl ceza alır sorusuyla ilgili her türlü hukuki probleminizde Uyuşturucu Avukatı Harun Karadağ ile iletişime geçebilirsiniz.