KAYSERİ BİLİŞİM AVUKATI HARUN KARADAĞ

Kayseri Bilisim Avukati Pc 1

Bu sayfadaki yazılar Kayseri Bilişim Avukatı Harun Karadağ tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz şekilde paylaşılması hukuki sorumluluk doğurur.

Tercihten ziyade zorunluluk olarak günlük hayatın vazgeçilmezi haline gelen teknoloji kullanımı, özelinde de internet, ekonomik ve sosyal yaşamda karşımıza daha da yoğun ve kaçınılamaz bir olgu olarak çıkmaktadır.

Günümüzde, internetin ve sosyal medya kullanımının hızla yaygınlaşması ve ayrıca pandemi koşulları düşünüldüğünde, insan ihtiyaçlarının büyük kısmı bilişim sistemleri kullanılmak suretiyle giderilmektedir. Dolayısıyla, resmi işlemlerden alışverişe kadar geniş bir alanda bilişim sistemleri kullanılmaktadır.

Bilişim teknolojisindeki hızlı ilerleme ve söz konusu teknolojiye talebin artması ile bu alanda haksız menfaat temin etme amacıyla bilişim suçları daha kolay ve farklı şekillerde işlenir hale gelmiştir.

Bunun yanında, sosyal medya olarak adlandırdığımız uygulamalar, iletişim teknolojilerindeki gelişmeler ile birlikte artık geniş bir yaş aralığını kapsayan gruplar tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Bu durum, Türk Ceza Kanunu ve ceza hükümleri barındıran diğer kanunlarla düzenlenen suçların sanal ortamda, sosyal medya üzerinden de işlenmeye başlanmasına neden olmuştur.

Nitekim insanlar günden güne artan oranlarda, sosyal medya platformları (Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, Tiktok…) aracılığıyla özel hayatlarına ilişkin görüntü ve bilgileri içerir paylaşımlar yapmaktadırlar.

Bilişim suçları (sosyal medya suçları) olarak bilinen bu suçlar Türk Ceza Kanunun 243-246. maddelerde düzenlenen ve teknik anlamda bilişim suçu olarak adlandırılan suçlar olabileceği gibi, bu maddeler dışında kalan suçların bilişim sistemleri kullanılmak suretiyle ve sosyal medya üzerinden işlendiği durumlarda da bilişim suçları olarak adlandırılmaktadır.

Makalelerimiz kısmanda ayrıntılı bir şekilde açıklamaya çalıştığımız üzere, Instagram, Twitter, Facebook, Tiktok, Twitch gibi sosyal medya hesaplarından, hakaret, şantaj, cinsel taciz, müstehcenlik, özel hayatın gizliliğinin ihlali, dolandırıcılık suçları günümüzde hızla artan bir şekilde işlendiği herkesin malumudur.

Neden Kayseri Bilişim Avukatı Tutmalıyım?

Kayseri Bilişim Avukatı

Türk hukuk sisteminde avukatlar hukukun her alanında mesleki faaliyetlerini yerine getirebilirler. Bunun yanında, bir avukat kendisini belli bazı alanlarda geliştirip, o alandaki dosyalara bakmayı tercih edebilir. Bu durumda, avukat uzmanlaştığı hukuk alanının ismi ile anılmaya başlar, Kayseri bilişim avukatı gibi.

Bilişim suçları ya da internet ve siber suçlar olarak adlandırılan alanda belli bazı çalışmalarda bulunmuş ayrıca mesleki bilgisini bu alanda arttırmış ve bu alandaki dava dosyalarına bakmayı tercih eden avukatlar, bilişim avukatı olarak bilinmektedirler

Türkiye’de bilişim hukuku avukatı kabul edilebilmek için, genel anlamda internet kullanımına ilişkin teknik kavramların bilinmesi temel öncelik olmakla birlikte, gerek mevzuatımıza gerekse Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi uluslararası insan hakları metinlerine hâkim olmak gerekmektedir. Elbette yasalar veya sözleşmeler tek başına yeterli olmayacaktır. Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu alanda daha önceden verdiği kararların mahkeme önünde sunulabilmesi tecrübeli bilişim avukatının sorumlulukları arasında bulunmaktadır.

Kayseri bilişim avukatı, öncelikle soruşturma aşamasında sürece dâhil olarak, mağdur yönünden kamu davası açılmasının sağlanması ve bu hususta iddiaların somut delillerle birlikte yargı makamlarına sunulması görevini üstlenir. Kayseri bilişim avukatı, suç işleyen kişinin anonim bir hesap kullanması, bu itibarla hesabın kime ait olduğunun bilinmemesi halinde şüphelinin kimliğinin belirlemek için hukuki işlemleri başlatır.

Kayseri bilişim avukatı şüpheli açısından ise, gerçek failin kim olduğunun ortaya çıkarılmasına ilişkin işlemler yanında söz konusu suçun yasal unsurlarının somut olay açısından gerçekleşip gerçekleşmediğini yargısal makamlar önünde ortaya koymalıdır.

İnternette İçerik Kaldırma ve Unutulma Hakkı

Bilişim Hukuku Internet
Bilişim Hukuku Eller

Suça konu paylaşımların kaldırılması için gerekli işlemler de Kayseri bilişim avukatı tarafından yerine getirilmektedir. Bu anlamda, internet üzerinden yapılan arama sonucunda bulunan ve bireylerin itibarını olumsuz şekilde etkileyen haber içeriklerinin, bir şekilde internete yüklenmiş ancak hali hazırda istenmeyen fotoğraf gibi görsellerin kaldırılması için gerekli tüm müracaatlar Kayseri bilişim avukatı aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Bunun yanında Youtube, Dailymotion gibi ve video içerikleri barındıran sitelerden insanların kişilik haklarına müdahalede bulunan ve bu şekilde insanların itibarına zarar veren videoların engellenmesi adına tüm hukuki müracaatlar Kayseri bilişim avukatı tarafından gerçekleştirilmektedir.

Sosyal medya platformlarında, kişilerin ya da kurumların daha önceki zamanlarda rızalarına dayalı olarak yayılmış fotoğraf, video gibi görsellerin ya da bilgi ve belgelerin daha sonraki dönemlerde arama motorlarından ulaşılamamasını ve listelenmemesini isteme hakkı olarak tanımlanabilecek unutulma hakkına ilişkin işlemleri Kayseri bilişim avukatı yardımıyla gerçekleştirebilirseniz.

Burada önemli bir hususun altını çizmek isteriz. İçeriğin çıkarılması isteme veya içeriğe erişimin engellenmesini isteme hakkı farklı şeylerdir. Unutulma hakkı, arama motorlarından yasal olan içeriğe ulaşılamamasına imkân verir. Dolayısıyla içerik internet sitesinde kalmaya devam eder. İçeriğin çıkarılması veya içeriğe erişimin engellenmesi ise, kişilik haklarını ihlal eden içeriğin internet ortamından kaldırılmasını sağlar.

Unutulma hakkının amacı geçmişte yaşanmış bir olaya ait dijital içeriklerin (haber, fotoğraf, video gibi) internet (özellikle sosyal medya) ortamında alenileşmesi neticesinde, oluşan mağduriyetin giderilmesidir.

5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ile unutulma hakkı düzenlenmiştir. Bu kanun uyarınca internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik hakları ihlal edilenlerin talep etmesi durumunda hâkim tarafından, başvuranın adının karara konu internet adresleri ile ilişkilendirilmemesine karar verilebilir. Bu kararda, hangi arama motorlarına bildirim yapılacağı gösterilir. 

Söz konusu hakkın kullanılabilmesi için kişilik haklarının ihlal edildiğini düşünen kişilerin, bireysel olarak ya da Kayseri bilişim avukatı nezaretinde Sulh Ceza Hâkimliğine bir dilekçeyle başvurmaları gerekmektedir.

Kayseri bilişim avukatı yetki alanına giren her türlü hukuki probleminizde Avukat Harun Karadağ ile iletişime geçebilirsiniz.

Avukat Harun Karadağ

Avukat Harun Karadağ

2002 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Harun Karadağ, ülkenin çeşitli yerlerinde Cumhuriyet Savcısı, sonrasında ise Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Daire Başkanlığı ve Yargıtay Ceza Dairelerinde hâkim olarak görev yapmıştır. İstanbul merkezli olmak üzere, Ankara, İzmir ve Kayseri'de müvekkillerine hukuki destek sağlamaktadır.