Alkollü Araç Kullanırken Kaza Yapılması

Alkollü araç kullanırken kaza yapılması, yaralamalı trafik kazası ve maddi hasarlı trafik kazası şeklinde iki kısımda incelenebilir.

Yaralamalı Trafik Kazası

Alkollü araç kullanırken kaza yapılması durumunda sürücünün kaç promil alkollü olduğu, suçun niteliğini ve cezasını etkileyecektir. Nitekim Yargıtay, yaralamalı trafik kazalarında sürücüdeki1.00 promilden fazla alkol miktarının güvenli sürüş yeteneğini ortadan kaldıracağından, bilinçli taksir hükümlerinin uygulanması gerektiğini kabul etmektedir. Bu itibarla, 1.00 promilden fazla alkollü olduğu tespit edilen sanığın almış olduğu alkolün etkisi ile yaralamalı kazaya sebebiyet vermesi karşısında sanık bilinçli taksirle yaralama suçundan ceza alır.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası

Bunun yanında, hususi otomobil sürücüleri bakımından 0.50 promilin, diğer araç sürücüleri bakımından 0.20 promilin üzerinde alkollü olan sürücülerin maddi hasarlı trafik kazasına sebebiyet vermeleri halinde TCK 179 uyarınca alkollü araç kullanma cezası ile cezalandırılırlar. Bu durumda alkollü sürücü üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile muhatap olacaktır.

119 Promil Alkollü Araç Kullanırken Kaza Yapılması Durumunda Bilinçli Taksir Uygulanır

Yargıtay 12. Ceza Dairesinin 2021/8874 sayılı kararı, olay gecesi sanığın sevk ve idaresindeki kamyonetle, aydınlatmanın bulunmadığı tehlikeli virajlı ve eğimli köy yolunda seyirle geldiği menfez üstünde yoldan çıkarak uçurumdan aracı ile birlikte yuvarlanması şeklinde meydana gelen olay neticesinde, sanığın aracında bulunan mağdurlardan …’ın yaşamını tehlikeye sokacak, kemik kırığı meydana gelecek ve duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine neden olacak şekilde yaralandığı, mağdur …’ın ise hayat fonksiyonlarına orta ve 2. derece etkili kemik kırığı meydana gelecek ve yüzde sabit iz niteliğinde olacak şekilde yaralandığı, sanığın tamamen kusurlu eylemi ile kazaya sebebiyet vermesi ve mağdurların yaralanmalarının niteliği gözetildiğinde sanık hakkında tayin edilen temel ceza miktarının isabetli olduğu; yine olay sonrası yapılan ölçümde 119.86 mg/dl alkollü olduğu tespit edilen sanığın almış olduğu alkolün etkisi ile kazaya sebebiyet vermesi karşısında sanık hakkında TCK’nın 22/3. maddesinde anlatımını bulan bilinçli taksir koşullarının oluştuğu anlaşılmıştır.

2,86 Promil Alkollüyken Yapılan Maddi Hasarlı Trafik Kazası

Yargıtay 12. Ceza Dairesinin 2021/8675 sayılı kararı, Olay günü saat 23:30 sıralarında sanığın idaresindeki otomobil ile mağdur …’a ait park halindeki araca çarparak olay mahallinden kaçtığı, olaydan sonra yapılan araştırma neticesinde olaydan 1 saat 15 dakika sonra saat 01:45 sıralarında sanığın yakalandığı, yapılan adli muayenesinde sanığın 2,86 promil alkollü olduğunun tespit edildiği olayda,

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 48/7. maddesinde yer alan, “Hususi otomobil sürücüleri bakımından 0.50 promilin, diğer araç sürücüleri bakımından 0.20 promilin üzerinde alkollü olan sürücülerin trafik kazasına sebebiyet vermesi halinde, ayrıca Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanır” şeklindeki düzenleme yapıldığı, Adli Tıp Kurumu 5. İhtisas Kurulunun yerleşmiş raporlarında 1,00 ve üzerindeki promil olarak saptanan alkol düzeyinin güvenli sürüş yeteneğini kaybettirdiğini ve vücuttaki alkol oranının her saat ortalama 15 promil düştüğünün belirtildiği, sanığın olaydan 1 saat 15 dakika sonra yapılan alkol muayenesine göre 286 promil alkollü olduğu, anlaşıldığından trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunun yasal unsurlarının oluştuğu gözetilmeksizin, sanığın mahkumiyeti yerine, yazılı şekilde beraatine karar verilmesi yasaya aykırıdır.

Şehir İçinde Hız Sınırının İki Katı Hızda Seyredilmesi Durumunda Bilinçli Taksir Uygulanmalıdır

Yargıtay 12. Ceza Dairesinin 2021/7783 sayılı kararı,  sanığın sevk ve idaresindeki otomobille geceleyin meskun mahaldeki aydınlatması bulunan çift şeritli bölünmüş yolun sol şeridinden hareketle seyri sırasında kendisi gibi sol şeritte seyir halinde bulunan… idaresindeki araca arka kısmından kavşağa 100 metre kala çarpması sonucu araç içerisinde bulunan müşteki… ile…’ın basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek şekilde yaralandıkları, sanığın önündeki aracı güvenli mesafeden izlememesi ve kavşağa yaklaşırken hızını azaltmaması sebebiyle tam kusurlu olduğu, kazadan bir saat sonra yapılan ölçümde 0,59 promil alkollü olduğu tespit edilen sanığın 1,00 promilin altında alkollü olması sebebiyle alkol nedeniyle hakkında bilinçli taksir hükümlerinin uygulanamacağı ancak; kendi beyanına göre kaza sırasında 100-110 km hızla seyreden sanık hakkında şehir içi hız sınırının 50 km olduğu, dolayısıyla iki katı bir hızda seyretmesi sebebiyle bilinçli taksir koşullarının oluştuğu kabul edilmelidir.

0,56 Promil Alkollü Sürücü Hakkında Bilinçli Taksir Hükümleri Uygulanamaz

Yargıtay 12. Ceza Dairesinin  2021/7132sayılı kararı,  13/12/2014 günü saat 23.25 sıralarında sanığın sevk ve idaresindeki otomobil ile meskun mahal içi, aydınlatmanın mevcut olduğu, bölünmüş, üç şeritli, on iki metre genişliğinde, düz ve eğimsiz asfalt yolda seyir halindeyken, kaza mahali olan kontrollü dört yönlü kavşağa geldiğinde sağdan gelen trafiği kontrol etmeden sağa dönüş yapmak istediği sırada sağ şeritte seyir halinde olan katılan …’nin idaresindeki kamyonet ile çarpışması şeklinde meydana gelen ve sanığın asli kusurlu olarak katılan … basit tıbbi müdahale ile iyileşebilecek şekilde, katılan … ise basit tıbbi müdahale ile iyileşemeyecek ve vücudunda 2. derecede kırık oluşacak şekilde yaralanmalarına sebebiyet verdiği olayda ,
Adli Tıp Kurumunun bilimsel verilere dayanarak oluşturduğu görüşlere ve Dairemizin yerleşmiş uygulamalarına göre, 1.00 promilden fazla alkol miktarı güvenli sürüş yeteneğini ortadan kaldıracağından, bilinçli taksir hükümlerinin uygulanması gerektiğinin kabul edildiği, somut olayda sanığın kazadan yaklaşık 18 dakika sonra yapılan ölçüm sonucuna göre 0,56 promil alkollü olduğunun tespit edildiği dikkat alındığında, sanık hakkında bilinçli taksir koşullarının oluşmadığı gözetilmeksizin, eylemin bilinçli taksirle işlendiğinin kabulü ile sanık hakkında 5237 sayılı TCK’nın 22/3. maddesi uygulanmak suretiyle fazla ceza tayini yasaya aykırıdır.

1,75 Promil Alkollü Araç Kullanırken Kaza Yapılması Durumunda Bilinçli Taksir Uygulanır

Yargıtay 12. Ceza Dairesinin 2021/6739sayılı kararı, olay günü saat 08:30 sıralarında, sanığın 1,75 promil alkollü vaziyette yanında yolcu olarak katılanların bulunduğu sevk ve idaresindeki araç ile meskun mahalde, bölünmüş iki şeritli asfalt kaplama yolda seyir halindeyken, aşırı hız ve alkolün etkisi ile direksiyon hakimiyetini kaybederek orta refüje çıktıktan sonra, orada bulunan çam ağacına ve aydınlatma direğine çarparak sol şerit üzerinde aracın yola yarı dik şekilde durduğu kazada, katılan …’nin basit tıbbi müdahale ile giderilebilir şekilde, katılan …’in hayati tehlike geçirecek ve vücuttaki kemik kırıklarının hayat fonksiyonlarını 3. derecede etkileyecek şekilde yaralandığı, katılan …’in hayati tehlike geçirecek, yüzündeki yara izlerinin sabit iz niteliğinde olacak ve vücuttaki kemik kırıklarının hayat fonksiyonlarını 5. derecede etkileyecek şekilde yaralandığı, kazanın meydana gelmesinde sanığın tamamen kusurlu olup, birden fazla kişinin bilinçli taksirle yaralanmasına neden olma suçundan cezalandırılması gerekmektedir.

0,72 Promil Alkollü Sürücü Hakkında Bilinçli Taksir Hükümleri Uygulanamaz

Yargıtay 12. Ceza Dairesinin 2021/6342sayılı kararı, Olay günü saat 23:30 sıralarında, sanık sürücünün sevk ve idaresindeki kamyonet ile kazadan yaklaşık 7 dakika sonra yapılan ölçüme göre 0,72 promil alkollü vaziyette meskun mahalde, gece vakti, bölünmüş asfalt kaplama yolda seyir halindeyken, olay mahalli üç yönlü kavşağa geldiğinde, seyrettiği yol ortalarından sağ taraftaki sokak yönüne kontrolsüzce sağa dönüş manevrası yaptığı sırada, arkasından aynı yöne sağ tarafında seyretmekte olan katılan sürücü …’un sevk ve idaresindeki motosikletin, aracının sağ ön kapı kısmına çarpması sonucu, katılan sürücü …’un hayati tehlike geçirecek, vücudunda hayat fonksiyonlarını ağır (5.) derecede etkiler nitelikte kemik kırığı oluşacak biçimde, duyularından veya organlarından birinin fonksiyonunun sürekli kaybı niteliğinde yaralandığı, motosiklette yolcu olarak bulunan katılanlar … ve …’un ise, basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek nitelikte yaralandıkları, kazanın meydana gelmesinde sanığın asli kusurlu olduğunun kabul ve tespit edildiği olayda; Adli Tıp Kurumunun bilimsel verilere dayanarak oluşturduğu görüşlere ve Dairemizin yerleşmiş uygulamalarına göre, 100 promilden fazla alkol miktarı güvenli sürüş yeteneğini ortadan kaldıracağından, bilinçli taksir hükümlerinin uygulanması gerektiğinin kabul edildiği ve olay anında yaklaşık 0,72 promil olduğu anlaşılan sanığın savunmasının aksine, almış olduğu alkolün verdiği etki ile emniyetli bir şekilde araç kullanamayacak olmasına rağmen araç kullandığına dair dosyaya yansıyan ve itibar edilir nitelikte bir delil bulunmadığı gözetilerek, eylemi basit taksir ile işlediğinin kabulü ve sanık hakkında TCK’nın 22/3. maddesi uygulanmaksızın bir hüküm kurulması gerekirken, eylemin bilinçli taksirle işlendiği şeklindeki kabule dayalı olarak sanık hakkında yazılı şekilde karar verilmesi yasaya aykırıdır.

1,15 Promil Alkollü Araç Kullanırken Kaza Yapılması Durumunda Bilinçli Taksir Uygulanır

Yargıtay 12. Ceza Dairesinin 2021/7096sayılı kararı, Gece vakti, yerleşim yerinde, iki yönlü yolda, 115 promil alkollü olarak idaresindeki otomobil ile seyir halinde olan sanık, kendisine hitaben dur işaret levhasına uymaksızın kontrolsüz kavşağa girdiğinde seyir yönüne göre kavşağa sağ taraftan giren katılan idaresindeki kamyonet ile çarpışması sonucu kamyonet sürücüsü ve aracındaki iki yolcunun yaralandığı olaya ilişkin, Güvenli sürüş yeteneğini ortadan kaldıracak şekilde 115 promil alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sanığın eyleminde bilinçli taksirin koşullarının oluştuğu, tayin olunan cezasında bu nedenle TCK’nın 22/3. maddesi uyarınca artırım yapılması gerektiği gözetilmeden, yazılı şekilde hüküm kurularak, sanık hakkında eksik ceza tayini yasaya aykırıdır.

Alkollü Araç Kullanırken Kaza Yapılması Durumunda Hem Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokmak Hem De Taksirle Yaralama Suçundan Ceza Verilemez

Yargıtay 12. Ceza Dairesinin 2021/6034 sayılı kararı, sanığın 2.53 promil alkollü ve aşırı hızlı şelilde araç kullanması sebebiyle iki araca ve bir kuyumcu dükkanına çarpması sonucu aracındaki iki kişinin hayati tehlike geçirecek şekilde ve çarptığı araçta bulunan iki kişinin ise basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek şekilde yaralanmasına sebep olması şeklinde gelişen somut olaya ilişkin yapılan yargılama sonucunda, bilinçli taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma suçundan sanığın yazılı şekilde cezalandırılmasına karar verildiğinin anlaşılması karşısında, aynı eylem nedeniyle ayrıca trafik güvenliğini tehlikeye sokmak suçundan mahkûmiyet kararı verilemeyeceğinin gözetilmemesi yasaya aykırıdır.

1,05 Promil Alkollü Araç Kullanırken Kaza Yapılması Durumunda Bilinçli Taksir Uygulanır

Yargıtay 12. Ceza Dairesinin   2020/6469 sayılı kararı, Sanığın idaresindeki kamyonet ile saat 22:00 sıralarında, meskun mahalde, 9 metre genişliğindeki keskin virajlı iki yönlü yolda seyir halinde iken karşı yönden gelen katılan … idaresindeki otomobile çarptığı, otomobil içinde bir kişinin basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek şekilde, bir kişinin de kemik kırığı oluşacak şekilde yaralanmasına tam kusurlu olarak neden olduğu olayda; olaydan 1 saat 20 dakika sonra alkolmetre ile yapılan ölçümde sanığın 0.85 promil alkollü olduğunun tespit edildiği, her saat başı alkol miktarının 0,15 promil düştüğü dikkate alındığında kaza saatinde yaklaşık 1.05 promil alkollü olduğu, sanığın alkolün etkisi ile güvenli sürüş yeteneğini kaybettiği, bilinçli taksirin koşullarının oluştuğu, tayin olunan cezasında bu nedenle 5237 sayılı TCK’nın 22/3. maddesi uyarınca arttırım yapılması gerektiği gözetilmeden, yazılı şekilde hüküm kurularak, sanık hakkında eksik ceza tayini yasaya aykırıdır.

1,23 Promil Alkollü Araç Kullanırken Kaza Yapılması Durumunda Bilinçli Taksir Uygulanır

Yargıtay 12. Ceza Dairesinin 2020/2107sayılı kararı, Sanığın 1,23 promil alkollü vaziyette, sevk ve idaresindeki otomobille, kırmızı ışıkta beklemekte olan müştekilere ait araçlara arkadan çarptığı olayda; sanık yönünden bilinçli taksir koşullarının oluştuğu ve hakkında TCK’nın 22/3. maddesi hükümlerinin uygulanması gerektiğinin gözetilmemesi yasaya aykırıdır.

Alkollü araç kullanırken kaza yapılması durumunda mağdur veya sanık açısından iddia ve savunmanın Yargı içtihatları doğrultusunda ve somut olaylar bağlamında yapılması hak kaybının önüne geçilmesi adına gerekli bir adımdır. Nitekim bu tür davalarda tecrübeli ceza avukatı ile çalışılması ileride açılacak muhtemel tazminat davaları açısından da büyük önem taşımaktadır.

Yaralamalı veya maddi hasarlı tüm trafik kazalarında mesleki tecrübemiz doğrultusunda hukuki bilgimizden faydalanmak için Ceza Avukatı Harun Karadağ ile iletişime geçebilirsiniz.