Türk Ceza Kanununda silahla adam yaralama cezası ağırlaştırıcı neden olarak belirlenmiştir. Nitekim TCK’nın 86/3-e maddesine göre, kasten yaralama suçunun silahla işlenmesi durumunda şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Silahla Adam Yaralama Cezası Ne Kadardır?
Silahla kasten başkasına yaralayan bir kişi bir buçuk yıldan dört buçuk yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Silahla yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde ise fail altı aydan bir buçuk yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Hangi Eylemler Yaralama Sayılır?
Mağdurun vücuduna acı veren, sağlığını ya da algılama yeteneğini bozan her türlü eylem kasten yaralama suçunu oluşturur.
Bu anlamda yaralama eylemi, tekme, tokat, yumruk, iteleme, kulak çekme, sopa ile vurma, bıçaklama, tabancanın kabzası ile vurma gibi birçok yolla işlenebilir.
Nitekim aşağıda belirtilen Yargıtay içtihatlarında da yaralama eyleminin çok çeşitli yollarla gerçekleştirilebileceği görülmektedir.
Yargıtay 6. Ceza Dairesinin 20.01.2021 tarihli kararına göre, sanığın üzerinde taşıdığı tabanca ile mağdurun ayak dibine doğru bir el ateş edip, silahın kabzası ile mağdura vurmak suretiyle basit tıbbi müdahale ile giderilebilir şekilde yaraladığı anlaşılmıştır.
Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 10.02.2015 tarihli kararına göre, sanığın sevk ve idaresindeki araçla önceye dayalı husumeti bulunan müşteki ve kızını yolun karşısına geçmeye çalışırken görerek araçla hızlı bir şekilde çok yakınlarından geçmesi kasten yaralamaya teşebbüs suçunu oluşturur.
Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 30.05.2019 tarihli kararına göre, sanığın, katılanın kulağını çekmek suretiyle, kasten yaralama suçunu işlediği anlaşılmıştır.
Silah Kavramından Ne Anlaşılmalıdır?
Silahla adam yaralama cezasına ilişkin Yargı kararlarına geçmeden önce Yargıtay’ın hangi aletleri silah saydığına ilişkin ilkeleri ortaya konulmalıdır.
Yargıtay, TCK’ya göre silah sayılamayacağı yönünde değerlendirdiği araçlarla yaralama suçunun işlenmesi halinde failin silahla yaralama suçundan değil normal yaralama suçundan cezalandırılması gerektiğini belirtmektedir.
TCK’nın 6. maddesine göre;
1. Ateşli silahlar,
2. Patlayıcı maddeler,
3. Saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya bereleyici aletler,
4. Saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler,
5. Yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler silah olarak tanımlanmıştır.
Söz konusu madde karşısında tek tek hangi aletlerin silah sayılacağını söylemek mümkün değildir. Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na göre, bir aletin, silah sayılabilmesi için; yaralama suçunun neticesini meydana getirmiş olması; yaralama suçu teşebbüs aşamasında ise, neticeyi meydana getirmeye elverişli olması gerekmektedir.
Yargıtay’ın çeşitli tarihlerde verdiği kararlardan, tabanca, bıçak, av tüfeği, tornavida, pense, jilet, balta, kasatura, keser, tırpan, orak, çekiç, kürek, testere, ustura, makas, bijon anahtarı, levye demiri, ucu sivri sopa, çelik cop, cam parçası, kırık şişe ve göz yaşartıcı spreyi silah olarak kabul ettiği anlaşılmaktadır.
Nitekim Yargıtay 2. Ceza Dairesi ise 2010/26923 sayılı kararında, sanığın yanan sobanın üzerinde bulunan çaydanlığı müştekinin göğüs bölgesine doğru atmak suretiyle içindeki yakacak derecede sıcak su ve çayı dökerek yaraladığı olayda sıcak su ve çayın olayda kullanılış şekli ve mağdurda meydana gelen yaranın niteliği dikkate alınarak silah kabul edilmesi gerektiğini belirtmiştir.
Tekme ve Tokatla İşlenen Eylem Silahla Yaralama Suçunu Meydana Getirmez
Yargıtay, insan vücudunun bölümlerini ve yumruk, elin kenarı, çıplak ayak veya diz gibi uzuvlarını silah olarak kabul etmemektedir. Bu itibarla, fail, mağdura yumruk vurmak, tekme atmak veya kafa atarak yaralarsa silahla adam yaralama cezasına muhatap olmayacaktır. Bunun yanında vücuda sonradan takılan yapay parçalar kesici, delici veya bereleyici özelliğe sahipseler ve bu şekilde kullanılıyorsa silahla yaralama suçu oluşacaktır.
Hangi Aletler Silahla Adam Yaralama Cezası Gerektirir
Yukarıda da değinildiği gibi hangi aletlerin silahla yaralama suçunu oluşturacağı kanında belirtilmemiştir. Ancak Yargıtay kararlarından hangi aletlerin kullanılması halinde failin silahla adam yaralama cezası ile cezalandırılacağı yönünde bir kanaate erişilmesi mümkündür.
Balyoz ve Tuğla Silah Kabul Edilmektedir
Yargıtay 13. Ceza Dairesinin 2020/5595 sayılı kararı, sanıkların yaralamalara yönelik eylemlerinin TCK’nın 6/1-f-4 maddesi gereği silah kabul edilen balyoz, tuğla ile işlenmesi şeklinde olduğunun anlaşılması karşısında, TCK’nın 86/3-e maddesi uygulanmadan yazılı şekilde eksik cezalara hükmedilmesi yasaya aykırıdır.
Motorsiklet Silahla Adam Yaralama Cezası Gerektirir
Yargıtay 4. Ceza Dairesinin 2021/27799sayılı kararı, sanığın kasten yaralamaya teşebbüs eylemini TCK’nın 6/1-f-4 maddesi uyarınca silahtan sayılan motorsiklet ile gerçekleştirmesine rağmen TCK’nın 86/3-e maddesi uyarınca cezalandırılması gerektiğinin gözetilmemesi yasaya aykırıdır.
Bilgisayar Monitörü Silahla Adam Yaralama Cezası Gerektirir
Yargıtay 4. Ceza Dairesinin 2021/12603sayılı kararı, Sanığın kasten yaralama eylemini kamu görevlisi olan katılana görevinden dolayı silahtan sayılan bilgisayar monitörü ile gerçekleştirdiği anlaşılmakla, TCK’nın 86/3-c-e bentlerini ihlal etmesi ve sanık hakkında aynı olayda iki ağırlaştırıcı neden bulunması gözetilerek TCK’nin 86/2. maddesi temel ceza tayininde alt sınırdan uzaklaşılması gerektiğinin gözetilmemesi yasaya aykırıdır.
Köpek İle Mağdurun Yaralanması Silahla Adam Yaralama Cezası Gerektirir
Yargıtay 12. Ceza Dairesinin 2021/474 sayılı kararı, silahtan sayılan köpeğini katılanın üzerine salarak gerçekleştirdiği anlaşılmakla, sanık hakkında hüküm kurulurken TCK 86/1, 86/2, 86/3-e maddeleri uyarınca cezalandırılması gerekmektedir.
Muşta, Izgara Şişi Ve Keser Sapı Silah Kabul Edilmektedir
Yargıtay 12. Ceza Dairesinin 2021/1592sayılı kararı, silahtan sayılan muşta ve ızgara şişi ile gerçekleştirdiğinin anlaşılması karşısında sanığın cezasından 5237 sayılı TCK’nin 86/3-e maddesine göre arttırım yapılmayarak eksik cezalara hükmolunması yasaya aykırıdır.
Motosiklet Kaskı Silahla Adam Yaralama Cezası Gerektirir
Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 2021/1493sayılı kararı,silahtan sayılan motosiklet kaskıyla yaraladığının mağdur beyanı ve yaralanmasına ilişkin alınan rapordan anlaşılmasına rağmen sanık hakkında kurulan hükümde TCK’nin 86/3-e maddesinin uygulanmaması suretiyle eksik ceza tayini yasaya aykırıdır.
Parke Taşı Silah Kabul Edilmektedir
Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 2021/468sayılı kararı, silahtan sayılan parke taşı ile yaraladığının müşteki beyanları ve “sol göğüs üzerinde sıyrık, sol kol omuz bileşkesinde sıyrık, sol karın yanında sıyrık, sağ toraks alt kıısmda ağrı” şeklindeki bulgulara yer verilen adli raporu ile anlaşılması karşında, sanık hakkında kurulan hükümde TCK’nin 86/3-e maddesinin uygulanmaması suretiyle eksik ceza tayini yasaya aykırıdır.
Sopa ve Odun Silahla Adam Yaralama Cezası Gerektirir
Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 2021/407sayılı kararı,Sanığın yaralama eylemini silahtan sayılan sopa ile gerçekleştirdiğinin anlaşılması karşısında, “sanığın kullandığı iddia edilen sopa ele geçirilemediği ve niteliği de tespit edilemediğinden silah olarak kabul edilemeceği” şeklindeki hatalı gerekçe ile sanık hakkında 5237 sayılı TCK’nin 86/3-e maddesi uygulanmayarak eksik ceza tayini yasaya aykırıdır.
Tava Silah Kabul Edilmektedir
Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 2020/19419sayılı kararı, silahtan sayılan tavayla yüzüne vurduğuna dair beyanları ile bu beyanlarla uyumlu doktor raporu karşısında, sanığın cezasında TCK’nin 86/3-e maddesi uyarınca artırım yapılması gerektiğinin gözetilmemesi yasaya aykırıdır.
Sandalye ve Tabure Silahla Adam Yaralama Cezası Gerektirir
Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 2020/19516sayılı kararı, silahtan sayılan sandalye ile gerçekleştirdiğinin tüm dosya kapsamından anlaşılması ve mahkemece gerekçeli kararda sanığın eylemini sandalye ile gerçekleştirdiğinin kabul edilmesi karşısında sanığın cezasında 5237 sayılı TCK’nin 86/3-e maddesine göre arttırım yapılmayarak eksik ceza tayin edilmesi yasaya aykırıdır.
Bıçak Kabzası Ve Silah Kabzası Silahla Adam Yaralama Cezası Gerektirir
Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 2020/16930sayılı kararı, silahtan sayılan bıçak kabzası ile yaraladığının mağdur beyanı ve yaralanmasına ilişkin alınan rapordan anlaşılmasına rağmen sanık hakkında kurulan hükümde TCK’nin 86/3-e maddesinin uygulanmaması suretiyle eksik ceza tayini yasaya aykırıdır.
Plastik Sebze Kasası Ve Çöp Kovası Silah Kabul Edilmektedir
Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 2020/14017sayılı kararı, silahtan sayılan plastik sebze kasası ile işlediği ve cezasında TCK’nin 86/3-e maddesine göre artırım yapılması gerektiği gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurularak eksik ceza tayin edilmesi yasaya aykırıdır.
Kasten yaralama eyleminin silahla işlenmesi durumunda failin alacağı ceza önemli ölçüde artmaktadır. Bu anlamda gerek mağdur gerekse şüpheli ve sanık açısından yaralamada kullanılan aletin silah kavramı içerisinde değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hak kaybı yaşanmaması adına önem arz etmektedir. Bu itibarla yaralama suçlarında tecrübeli ceza avukatı ile birlikte hareket edilmesi şüpheden varestedir.
Yaralama suçlarıyla ilgili her türlü hukuki sorunda Ağır Ceza Avukatı Harun Karadağ ile iletişime geçebilirsiniz.