Telefona Casus Program Yükleme Suç mudur?

Telefona casus program yükleme suç olup, Yargıtay bu eylemin “Haberleşmenin Gizliliğini İhlal Suçunu” oluşturacağını belirtilmiştir.

Haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu, iki veya daha fazla kişinin, herhangi bir iletişim aracı kullanarak yaptıkları haberleşmenin dinlenmesi, okunması, kaydedilmesi veya ifşa edilmesi ile meydana gelir.

Yargıtay’a göre, casus program, sanığın, mağdura ait cep telefondaki metin mesajlarına, arama geçmişine, elektronik posta hesaplarına, web tarayıcısı ile gezilen sayfalara ve telefonun GPS konumuna erişim imkânı sağlamaktadır. Bu itibarla sanığın, mağdura ait cep telefonuna gizlice casus program yüklemesi ve böylece mağdura ait cep telefonuna izinsizce giriş yapabilme imkânına sahip olması ile bu programa ilişkin internet sitesi üzerinden eriştiği mağdurun cep telefonundaki gelen ve giden aramaların ekran görüntülerini, telefon arama kaydının fotoğraflarını, facebook ekran görüntülerini, katılanın başka kişilerle yaptığı telefon görüşmelerini kaydetmesi “Haberleşmenin Gizliliğini İhlal Suçunun” bir şekli olan telefona casus program yükleme suçunu oluşturur.

Telefona Casus Program Yükleme Suçunun Cezası

Başkasının telefonuna casus program yükleyerek haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Fail, casus program (yazılım) yüklemiş ve bu sayede, başkasının haberleşme içeriklerini kaydetmişse bu durumda verilecek ceza bir kat artırılır (2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası)

Telefona casus program yükleme suçu suretiyle kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse ise, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Türk Ceza Kanununun 132. maddesinde düzenlenen haberleşmenin gizliliğini ihlal suçunun takibi şikâyete bağlıdır. Şikâyet olmadığı sürece savcılık tarafından soruşturulamaz. Bu nedenle telefonuna casus program yüklenen kişinin bu eylemin işlendiğini ve eylemi gerçekleştiren kişiyi öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde şikâyet hakkını kullanması gerekmektedir. 

Eşin Telefonuna Casus Program Yüklemek Suç mudur?

Yargıtay’a göre, aldatıldığını düşünen eşlerden birisinin daha sonra açacağı boşanma davasındaki iddialarını delillendirmek amacıyla, eşine ait cep telefonuna gizlice casus program yüklemesi ve bu program aracılığıyla katılanın başka kişilerle yaptığı telefon görüşmelerini kayıt altına alması haberleşmenin gizliliğini ihlal suçunu (telefona casus program yükleme suçunu) oluşturmaz. Ancak bu durumun suç oluşturmaması için telefona casus program yüklemi eylemini gerçekleştiren eşin haberleşme içeriklerini, üçüncü kişi ya da kişilerle paylaşmaması ve/veya çoğaltarak dağıtmaması gerekmektedir.

Eşin Telefonuna Casus Program Yüklemek Yargıtay Kararları

Yargıtay 12. Ceza Dairesi 2021/3094 sayılı kararına göre,katılanın tarafı olduğu haberleşme içeriklerini, üçüncü kişi ya da kişilerle paylaştığı ve/veya çoğaltarak dağıttığına ilişkin hakkında bir iddia ileri sürülmeyen sanığın, kendisine ve aile birliğine yönelen, onurunu zedeleyen, haksız bir saldırı altında ve başkaca şekilde ispatlanması mümkün olmayan bir hal içerisinde iken, kaybolma olasılığı bulunan delillerin muhafazasını sağlayıp, boşanma davasına sunarak, aile içi geçimsizliğin kaynağının, katılanın güven sarsıcı ve olumsuz davranışları olduğunu ispatlama amacını taşıyan eylemlerinde, hukuka aykırı hareket ettiği bilinciyle davranmaması nedeniyle sanığa yüklenen sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme ve haberleşmenin gizliliğini ihlal suçlarından dolayı sanık hakkında CMK’nın 223/2-a madde, fıkra ve bendi gereğince beraat kararı verilmesi gerekmektedir.

Benzer şekilde Yargıtay 12. Ceza Dairesi,  2021/3641 sayılı kararında resmi nikahlı eşinin sadakatinden kuşkulanan ve aldatıldığını düşünen sanığın, eşine ait cep telefonuna gizlice yüklediği casus program aracılığıyla eşi ile eşinin kardeşi olan katılanın yaptığı telefon görüşmelerini kayıt altına almasını inceleme konusu yapmıştır.

Yargıtay ilgili dairesi bu kararında da, katılanın tarafı olduğu haberleşme içeriklerini, üçüncü kişi ya da kişilerle paylaştığı ve/veya çoğaltarak dağıttığına ilişkin hakkında bir iddia ileri sürülmeyen sanığın, kendisine ve aile birliğine yönelen, onurunu zedeleyen, haksız bir saldırı altında ve başkaca şekilde ispatlanması mümkün olmayan bir hal içerisinde iken, kaybolma olasılığı bulunan delillerin muhafazasını sağlayıp, boşanma davasına sunarak, aile içi geçimsizliğin kaynağının, katılanın ablasının yani eşinin güven sarsıcı ve olumsuz davranışları olduğunu ispatlama amacını taşıyan eylemlerinde, hukuka aykırı hareket etmediğine işaret etmiştir. Bu nedenle haberleşmenin gizliliğini ihlal suçundan (telefona casus program yükleme suçu) dolayı sanık hakkında beraat kararı verilmesi gerekmektedir.

Telefona Yüklenen Casus Programı İle Ele Geçirilen Bilgiler Boşanma Davasında Geçerli Delil Kabul Edilir Mi?

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2017/6688 sayılı kararına göre,dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle davacı-karşı davalı erkeğin eşinin telefonuna casus program yükleyerek ele geçirdiği ses kayıtları hukuka aykırı delil niteliğinde olup kusur belirlemesinde dikkate alınamaz. Ancak tanık beyanları, telefon kayıtları ve fotoğraflar ile toplanan tüm deliller birlikte değerlendirildiğinde zina eyleminin ispatlanmış olduğunun anlaşılmasına göre, yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün onanmasına karar verilmiştir.

Aldatan Eşin Kullandığı Telefona Casus Program Yükleme Suç Mudur?

Yargıtay 12. Ceza Dairesi  2017/4263 sayılı kararında,sanığın kendisini aldattığını düşündüğü katılanın cep telefonuna casus program yükleyerek katılanın gün içerisindeki telefon konuşmalarını kaydettiği iddia edildiği olayı incelemiştir. Yargıtay’a göre, sanığın hukuka aykırı hareket ettiği bilinciyle davrandığı kabul edilemez. Bu itibarla sanığa yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle sanığın CMK’nın 223/2-a maddesi gereğince telefona casus program yükleme suçundan beraatine karar verilmesi gerekmektedir.

Casus Yazılım Programını Başkası İçin Temin Etme Suç Mudur?

Yargıtay’a göre, casus yazılım programını temin edip, sanığın müştekiyi gizlice nasıl dinleyebileceği konusunda sanığa yardım eden kimse haberleşmenin gizliliğini ihlal suçuna yardım eden sıfatıyla ceza alır.

Nitekim Yargıtay 12. Ceza Dairesi  2014/20324 sayılı kararına göre,sevgilisi olan katılan N….’nin başkalarıyla yaptığı telefon görüşmelerini dinleme, katılanın başkalarına gönderdiği ya da başkaları tarafından katılana gönderilen mesajların birer kopyasını elde ederek, mesaj içeriklerini öğrenme amacını taşıyan ve hakkında haberleşmenin gizliliğini ihlal suçundan hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilen sanık Z…..’ye, bu amacını gerçekleştirmesine olanak sağlayan casus yazılım programını ve cep telefonunu ücreti karşılığında temin edip, katılanı gizlice nasıl dinleyebileceği konusunda sanık Z…..’ye yol gösteren sanık M…..’nin yardım eden kişi olarak kabulüyle hakkında TCK’nın 39/2-b maddesi atfıyla aynı Kanun’un 39/1. maddesinin uygulanması gerektiğinin gözetilmemesi yasaya aykırıdır.

Aynı Casus Programla Birden Fazla Kişinin Farklı Tarihlerdeki Görüşmeleri Dinlenirse Ceza Arttırılır

Yargıtay 12. Ceza Dairesi  2017/4263 sayılı kararı, bu dosyada Yargıtay, esnaf olan sanığın, kimliği tespit edilemeyen bir kişi tarafından bilgisayarına yüklenen “Kim Nerde” adlı ücretli casus yazılım programı sayesinde, bir süre karşılıksız burs verdiği üniversite öğrencisi katılan mağdur … ile onun erkek arkadaşı olan diğer katılan mağdur …’in farklı tarihlerde birbirlerine gönderdikleri mesajların birer kopyasını elde ederek, mesaj içeriklerini öğrendiği iddiası inceleme konusu yapılmıştır.

Yargıtay Dairesi, sanığın, katılan mağdurların telefon aracılığıyla birbirlerine gönderdikleri mesajların kopyasını kaydetmesinden dolayı eylemine uyan TCK’nın 132. maddesinin 1. fıkrasının 1. cümlesindeki haberleşmenin gizliliğini ihlal suçundan cezalandırılmasına, haberleşme içeriklerini kaydeden sanığa hükmedilen cezada aynı madde ve fıkranın 2. cümlesi gereğince bir kat artırım yapılmasına karar vermiştir. Yargıtay ayrıca katılan mağdurların… farklı tarihlerde birbirlerine gönderdikleri mesaj içeriklerini, bilgisayarına yüklettiği tek bir casus yazılım programı sayesinde ele geçiren sanığın, aynı suçu katılan mağdurlara karşı tek bir fille ve bir suç işleme kararının icrası kapsamında değişik zamanlarda birden fazla defa işlemesinden dolayı sanık hakkında tayin olunan cezada, önce TCK’nın 43/1. maddesi gereğince artırım yapılmasında yerel mahkemenin kabulünde bir isabetsizlik görmemiştir.

Yargıtay içtihatlarından da anlaşılacağı üzere başkasının kullandığı telefona casus program yükleme suçu  “Haberleşmenin Gizliliğini İhlal Suçu”nun işlenme şekillerinden birisini oluşturmaktadır. Bunun yanında bazı durumlarda casus program kullanılarak başkasının görüşmeleri izlense dahi suç oluşmamaktadır. Bu durum özellikle aile ilişkilerinde eşler arasında boşanmaya neden olabilecek koşulların bulunduğu yönünde makul şüphelerin varlığı halinde gerçekleşmektedir.

Telefona casus program yükleme suçu, hem bilişim suçlarına hem de Yargıtay içtihatlarına vakıf olunmasını gerektiren bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle gerek mağdur gerekse şüpheli ve sanık olarak hak kaybı yaşanmaması adına tecrübeli ceza avukatının nezaretinde hukuki sürecin devamı büyük önem taşımaktadır.

Telefona casus program yükleme suçu ve haberleşmenin gizliliğini ihlal iddialarıyla ilgili olarak Bilişim Avukatı Harun Karadağ ile iletişime geçebilirsiniz.