Yazımızda, whatsapp konuşmalarını paylaşmak suç mu? whatsapp yazışmalarını paylaşmak suç mu? whatsapp ekran görüntüsü almak suç mu? sorularının yanıtlarını vermeye çalışacağız.
Nüfusun hızla artmasına paralel olarak insanların birbirleriyle daha yakın iletişim halinde olmaları ve teknolojideki gelişmeler neticesinde başkalarının özel hayatlarına müdahale edebilen sosyal medya araçlarının kullanımının artması kişilerin gizli kalmasını istedikleri mahrem alanlarının korunmasını gündeme getirmiştir.
Bu itibarla, kişilerin başkaları tarafından öğrenilebileceği kaygısı duymaksızın, özgürce haberleşebilmesi adına haberleşmenin gizliliği Anayasa yanında Türk Ceza Kanunu ile de güvence altına alınmıştır.
TCK’nın “Haberleşmenin gizliliğini ihlal” başlıklı 132. maddesinde, “kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal”, “kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini ifşa” ve “kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğini alenen ifşa” eylemleri ayrı ayrı suç olarak düzenlenmiş ve uygulanacak cezalar gösterilmiştir.
Yazımızda, konu başlığımıza uygun olarak, TCK’nın 132/3 maddesinde düzenlenen kendisiyle meydana getirilen haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın hukuka aykırı olarak açıkça ifşa etme eylemi üzerinde durulacaktır.
Whatsapp Konuşmalarını ve Whatsapp Konuşmalarını Paylaşmak Suçu ve Cezası
İnsanlar, başka birisiyle iletişim araçlarıyla haberleşirken, yaptığı konuşmaların veya yazışmaların içeriklerini üçüncü kişiler tarafından öğrenilmesini arzu etmez. Çoğu zaman kişiler, konuşma ya da yazışma içeriklerinin, görüştüğü kişi dışında kimsenin bilmeyeceği düşüncesiyle haberleşme özgürlüklerini kullanırlar. Bu anlamda tarafların birbirlerine duyduğu güvenin korunması noktasında TCK’nun 132/3 maddesinde, haberleşme içeriğinin, taraflardan birisi tarafından ifşa edilmesi ayrı bir suç olarak düzenlenmiştir.
Nitekim bu maddeye göre, “Kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın hukuka aykırı olarak alenen ifşa eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”
TCK 132 uyarınca whatsapp yazışmalarını veya whatsapp konuşmalarını paylaşmanın suç olabilmesi için,
İlk olarak, haberleşmenin en az 2 veya daha fazla kişi arasında aleni olmayacak bir şekilde gerçekleşmesi gerekmektedir.
İkinci olarak, whatsapp yoluyla yapılan konuşma veya yazışma içeriklerinin, haberleşmenin muhatabı olan diğer kişi tarafından, birden fazla kişi tarafından öğrenilme imkanı bulunan aleni bir ortamda ifşa edilmesi gerekir. Yargıtay’a göre haberleşmeyi ifşa etmek; görüşmelerin yayılması, açığa vurulması, afişe edilmesi, ilan edilmesi, kamuoyuna duyurulması, özetle; içeriğini öğrenme yetkisi bulunmayan kişi veya kişilerin bilgisine sunulması eylemlerini kapsamaktadır. Bu itibarla, bir kişi whatsapp görüşmesinde kaydettiği ses veya yazıları sosyal medya araçlarından birisiyle herkesin ulaşabileceği şekilde ifşa etmesi halinde TCK 132/3 maddesi gereğince cezalandırılacaktır.
Whatsapp Ekran Görüntüsü Almak Suç mu
Taraflardan birinin diğer tarafın rızası olmaksızın görüşmenin içeriğini sadece kaydetmesi, saklaması veya üçüncü bir başka kişinin bilgisine sunması ise bu suçu oluşturmaz. Sayılan eylemler şartları varsa özel hayatın gizliliğini ihlal suçuna konu olabilir. Dolayısıyla sadece whatsapp ekran görüntüsü almak suç değildir.
Son olarak, görüşme içeriğinin karşı tarafın rızası olmadan üçüncü kişilerle paylaşılması gerekmektedir. Elbette whatsapp görüşmesinin paylaşılmasının suç oluşabilmesi için haberleşme içeriğini paylaşan tarafın, paylaşıma diğer tarafın rızasının bulunmadığını bilmesi de gerekmektedir.
Whatsapp görüşmesi ikiden fazla kişi arasında gerçekleştiriliyorsa haberleşme içeriklerinin alenen ifşası suretiyle gizliliğin ihlali halinde aleni paylaşımı yapan dışındaki herkes suçun mağduru olacaktır. Ancak görüşme ikiden fazla kişi arasında gerçekleşse dahi bazı kişilere ait görüşme içeriği ifşa edilmişse sadece bu kişiler mağdur sıfatına sahip olacaktır olacaktır.
Tehdit, Hakaret veya Şantaja Maruz Kalınması Karşısında Whatsapp Konuşmalarını Paylaşmak Suç Mu?
Bir kişi whatsapp ya da başka bir iletişim aracı ile gerçekleştirdiği görüşme sırasında tehdit, hakaret, şantaj gibi suçlara maruz kalması durumunda söz konusu görüşme içeriğini kaydederek adli mercilere sunması durumunda suç oluşacak mıdır?
Whatsapp görüşmesinin paylaşılmasının suç olabilmesi için hukuka aykırı olması gerekir. Yargıtay, ani gelişen ve bir daha kanıt elde etme ve yetkili makamlara başvurma imkanının olmadığı durumlarda delilerin kaybolmasını engellemek ve yetkili makamlara verilmesi düşüncesiyle whatsapp veya diğer iletişim araçlarıyla yapılan görüşmelerin kaydedilmesini hukuka aykırı saymamaktadır.
Nitekim Yargıtay 12. Ceza Dairesi 2013/30383 sayılı kararında sanık, kardeşine disiplin cezası vermesi sebebiyle kendisini telefonla arayarak hakaret ve tehdit eden müştekiyle olan konuşmasını kayda almış ve telefonun hoparlörünü açarak odasında bulunanlara dinletmiş, sonrasında konuşmaya ilişkin seslerin bulunduğu CD’yi Cumhuriyet Başsavcılığına vererek şikayetçi olmuştur. Yargıtay’a göre, sanığın başka şekilde ispatlanması mümkün olmayan bir hal içinde iken kendisine yönelik hakaret ve tehdit içeren görüşmeyi kayda alması, hukuka aykırı değildir. Bu nedenle haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu gerçekleşmemiştir.
Planlı ve Delil Oluşturma Amacıyla Kaydedilen Whatsapp Konuşmalarını Paylaşmak Suç Mu?
Bir daha delil elde etme olanağının bulunmadığı durumda ve kaybolma olasılığı bulunan mevcut delilin muhafazasını sağlamak için değil, önceden hazırlıklı ve planlı şekilde, savcılığa yapılacak şikâyete veya boşanma davasına delil oluşturmak amacıyla whatsapp görüşmelerinin gizlice kayıt edilip adli makamlarla paylaşılması haberleşmenin gizliliğini ihlal suçunu oluşturur.
Nitekim Yargıtay 12. Ceza Dairesi 2014/8990 sayılı kararına göre, sanığın, sulh ceza mahkemesinde görülmekte olan ve müştekinin taraf olmadığı bir davaya delil olmak üzere müşteki ile yaptığı telefon görüşmesini, şikâyetçinin rızası olmaksızın kayda alarak bu kaydı mahkemeye delil olarak sunması haberleşmenin gizliliğini ihlal etme suçunu oluşturur.
Benzer şekilde Yargıtay 12. Ceza Dairesi 2015/20 sayılı kararına göre, Sanığın, kendi boşanma davasında tanık olarak ifade veren müştekinin, duruşmada, eşinin başka bir kişiyle ilişkisi olduğunu bildiği halde bilmediğini söyleyerek yalan tanıklık yaptığını ispat etmek amacıyla, müştekiyle telefon ile görüşürken, müştekiye özel olarak sorular sorup, katılanın cevaplarını ve aralarındaki tüm konuşmaları gizlice kayda aldığı ve ses kayıtlarını savcılığa vererek müşteki hakkında yalan tanıklık suçundan şikayetçi olduğu ve bu kayıtları boşanma davasına delil olarak sunduğu anlaşılmaktadır. Yargıtay’a göre, somut olayda sanığın, önceden hazırlıklı ve planlı şekilde, müşteki hakkında savcılığa yapacağı şikayete ve boşanma davasına delil oluşturmak amacıyla hareket ederek gizlice kayıt yaptığı anlaşıldığından ifşa suretiyle haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu oluşmuştur.
Whatsapp veya diğer iletişim araçlarıyla yapılan görüşmelerin kaydedilip aleni bir şekilde paylaşılması neticesinde oluşan haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu ile ilgili olarak her türlü hukuki probleminizde Bilişim Avukatı Harun Karadağ ile iletişime geçebilirsiniz.