Yazımızda son zamanlarda sıkça sorulan “Basit Yaralamadan Yargılanıyorum Mahkemede Ne Sonuç Çıkar” sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Sorumuzun cevabına geçmeden önce kasten yaralama suçuna ilişkin bir takım bilgiler vermeye çalışacağız.
Hangi Eylemler Yaralama Sayılır?
Mağdurun vücuduna acı veren, sağlığını ya da algılama yeteneğini bozan her türlü eylem kasten yaralama suçunu oluşturur. Bu anlamda yaralama eylemi, tekme, tokat, yumruk, iteleme, kulak çekme, sopa ile vurma, bıçaklama, tabancanın kabzası ile vurma gibi birçok yolla işlenebilir. Nitekim aşağıda belirtilen Yargıtay içtihatlarında da yaralama eyleminin çok çeşitli yollarla gerçekleştirilebileceği görülmektedir.
Yargıtay 8. Ceza Dairesinin 16.11.2021 tarihli kararına göre, sanığın mağdurlara yönelik, farklı tarihlerde gerçekleşen, tokat ile yüzlerine ve enselerine vurma biçiminde gerçekleşen eylemi kasten yaralama suçunu oluşturur.
Yargıtay 4. Ceza Dairesinin 31.05.2021 tarihli kararına göre, taraflar arasında çıkan tartışma sırasında sanığın katılanı evin önünden uzaklaştırmak için ittirmesi kasten yaralama suçunu oluşturur.
Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 10.02.2015 tarihli kararına göre, sanığın sevk ve idaresindeki araçla önceye dayalı husumeti bulunan müşteki ve kızını yolun karşısına geçmeye çalışırken görerek araçla hızlı bir şekilde çok yakınlarından geçmesi kasten yaralamaya teşebbüs suçunu oluşturur.
Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 30.05.2019 tarihli kararına göre, sanığın, katılanın kulağını çekmek suretiyle, kasten yaralama suçunu işlediği anlaşılmıştır.
Yargıtay 6. Ceza Dairesinin 23.12.2021 tarihli kararına göre, şüphelinin müştekinin yüzüne yumrukla vurduğu, müştekinin dengesini kaybederek bakkal dükkanının cam çerçevesine çarparak cam ile birlikte yere düştüğü, müşteki yerde iken şüphelinin müştekiye tekme ile ve bir cisimle vurarak yaraladığı anlaşılmıştır.
Yargıtay 6. Ceza Dairesinin 20.01.2021 tarihli kararına göre, sanığın üzerinde taşıdığı tabanca ile mağdurun ayak dibine doğru bir el ateş edip, silahın kabzası ile mağdura vurmak suretiyle basit tıbbi müdahale ile giderilebilir şekilde yaraladığı anlaşılmıştır.
Basit Kasten Yaralama Suçunun Cezası Ne Kadardır?
Türk Ceza Kanununun 86. maddesine göre,
(1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
(3) Kasten yaralama suçunun;
a) Üstsoya, altsoya, eş, boşandığı eş veya kardeşe karşı,
b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
e) Silahla,
f) “Canavarca hisle”
İşlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında, (f) bendi bakımından ise bir kat artırılır.
Basit Yaralamada Şikayetten Vazgeçmenin Dosyaya Etkisi Nedir?
Basit yaralamada şikayetten vazgeçme durumunda savcılık aşamasında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilir. Mahkememe aşamasında ise basit yaralamada şikayetten vazgeçme ceza davasının düşmesine neden olur.
Kasten yaralama suçu, basit ve nitelikli olmak üzere iki farklı şekilde işlenebilir. Türk Ceza Kanununun 86/2 maddesine göre, kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine işlem başlatılabileceği gibi, ceza davası açılmış ise mahkemenin sanık hakkında ceza verebilmesi için şikayetçinin şikayetinden vazgeçmemiş olması gerekir.
Basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek şekilde yaralanan kişinin failin kim olduğunu öğrenmesinden itibaren 6 ay içerisinde şikayet hakkını kullanması gerekir. Aksi takdirde bu olayla ilgili olarak bir daha şikayet hakkını kullanamaz.
Nitelikli yaralama suçları ise şikayete tabi değildir. Bu nedenle nitelikli yaralama suçu işlendiğini öğrenen savcılık makamı mağdurun şikayeti olmasa bile soruşturma işlemlerini başlatır. Aynı şekilde eğer nitelikli yaralama suçuyla ilgili olarak dava açılmışsa yargılama aşamasında şikayetten vazgeçilmesinin sonuca bir etkisi olmaz.
Eşe Karşı Yaralama Hangi Durumlarda Uygulanır?
Eşlerden birinin diğerinin vücuduna acı veren, sağlığını ya da algılama yeteneğini bozan her türlü eylemi kasten yaralama suçunu oluşturur. Dolayısıyla,tekme, tokat, yumruk, iteleme, kulak çekme, sopa ile vurma, bıçaklama gibi birçok yolla eşe karşı yaralama suçu işlenebilir. Ancak çıplak gezdirme, aç bırakma, sürekli alay etme, korkutma gibi merhamet ve şefkatle bağdaşmayan eylemler yaralama suçunu değil kötü muamele suçunu oluşturur.
Eşe karşı basit yaralama suçu açısından anlaşılması gereken Türk Medeni Kanunu hükümleri yönünden tarafların evli olmasıdır. Bu nedenle, eşler arasında boşanma davası olsa dahi aile mahkemesi tarafından boşanma kararı verilip bu karar kesinleşene kadar söz konusu ağırlaştırıcı durum uygulanmaya devam eder. Bunun yanında resmi evlilik ilişkisi olmamasına rağmen birlikte yaşayan kişiler bakımından eşe karşı yaralama eylemi nedeniyle ceza arttırılmaz. Dolayısıyla, dini nikâhla evli kişiler arasında da ağırlaştırıcı neden uygulanmaz.
Eşe Karşı Basit Yaralamada Şikayetten Vazgeçmenin Önemi Var Mıdır?
Yaralama eylemi sonucunda mağdur basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek şekilde yaralanırsa bu suçun takibi şikayete bağlıdır. Basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek şekilde yaralanan kişi 6 ay içerisinde şikayet hakkını kullanmalıdır. Mağdur eğer 6 ay içerisinde şikayetçi olmazsa şikayet hakkını kaybeder. Basit tıbbi müdahale ile giderilebilir yaralama suçunda mağdur şikayetinden vazgeçerse, soruşturma aşamasında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilir. Yargılama aşamasında ise hâkim ceza davasının düşmesine hükmeder.
Bunun yanında basit yaralama eylemi eşe karşı işlenmiş ise mağdur olan taraf şikayetinden vazgeçse dahi soruşturma işlemleri devam eder ve tüm delillere doğrultusunda failin bu suçu işlediği anlaşılırsa şikayet olmasa dahi yaralama eylemini gerçekleştiren taraf ceza alır.
Basit Yaralamada Savunma Nasıl Yapılır
Şüpheli veya sanık tarafından somut olay bağlamında ve mantıklı bir şekilde yapılacak basit yaralamada savunma onun beraat kararı almasını sağlayabileceği gibi hakkında meşru müdafaa (savunma) veya haksız tahrik hükümlerinin uygulanmasına katkı sağlayabilecektir.
Bu nedenle basit yaralamada savunma yapılırken dosya kapsamında yer alan tüm deliller ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmeli ve lehe olabilecek tüm hususlar açık bir şekilde adli makamlar nezdinde ortaya konulmalıdır.
Eşe Karşı Basit Yaralama
Eşler bazen fiziki müdahalelere ulaşmayan sözlü tartışma içerisine girmekte ve yaşadıkları üzüntü ve öfke ile karakollara veya savcılıklara giderek yaralandıklarından bahisle şikayetçi olmaktadırlar. Şikayetler resmi kayıtlara geçtikten sonra yukarıda da değinildiği üzere şikayetten vazgeçmenin bir anlamı kalmamaktadır.
Bu aşamada yapılabilecek tek şey, yaralama eyleminin gerçekten yaşanmamış olması ve mağdur tarafın herhangi bir baskı altında olmaksızın, özgür iradesiyle olayın gerçek yönünü anlatması kaydıyla, yaralama eyleminin gerçekleşmediğini her türlü delil ile ortaya koymaktır. Aksi taktirde suçlamanın muhatabı ceza alacaktır. Bu itibarla, her türlü suç isnadında olduğu gibi eşe karşı basit yaralamada beraat mümkündür.
Basit Yaralamadan Yargılanıyorum Mahkemede Ne Sonuç Çıkar Yargıtay Kararları
Buraya kadar basit yaralama suçu nedeniyle hakkında ceza davası yürütülen bir kişi hakkında ne gibi cezalar çıkabileceği, bu cezaların hangi durumlarda daha az veya çok belirleneceği ve ayrıca basit yaralama davalarında nelere dikkat edilmesi gerektiğine yönelik bilgiler vermeye çalıştık.
Bu kısımda “Basit Yaralamadan Yargılanıyorum Mahkemede Ne Sonuç Çıkar” sorununa ilişkin Yargıtay ilgili ceza daireleri tarafından verilen kararlar üzerinden konu somutlaştırılmaya çalışılacaktır.
Soyut İddia Dışında Başka Delilin Bulunmaması
Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 2020/15843 sayılı kararı, Sanık hakkında katılan …’i yaralamadan kurulan hüküm bakımından katılan hakkında Alanya Devlet Hastanesinin 10.07.2015 tarihli raporunda “sol yanakta hassasiyet” şeklinde sübjektif yakınma dışında bir yaralanma belirtilmediği, sanığın katılan … ile kavga ettiğini söylemesine rağmen yeğeni katılan …’e vurmadığını belirtmesi, katılan … ve babası katılan …’in soyut iddiası dışında sanığın katılanı yaraladığına ilişkin bir delil de bulunmadığı halde sanığın katılan …’e yönelik gerçekleştirdiği iddia edilen eylem bakımından beraati yerine yazılı şekilde cezalandırılmasına karar verilmesi yasaya aykırıdır.
Meşru Müdafaa (Savunma) Yönünden Basit Yaralama Suçu
Yargıtay 13. Ceza Dairesinin 2020/5645 sayılı kararı, sanıkların kendisine zarar vereceğinden korkan katılan sanık …’nun kendisini kabine kilitlediği, sanıkların kabin camını kırması üzerine kabin içinde eline geçen cam parçasıyla kabin kapısını açmaya çalışan katılan sanık …’ı yaraladığı anlaşılmakla, sanığın kendisine yönelik saldırıdan başka türlü kurtulma imkanı bulunmadığından, eyleminin 5237 sayılı TCK’nın 25. maddesinde yazılı meşru müdafaa sınırları içerisinde kaldığının kabulünde zorunluluk bulunduğunun gözetilmemesi yasaya aykırıdır.
Haksız Tahrik Yönünden Basit Yaralama Suçu
Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 2019/3258 sayılı kararı, Olay günü sanık …’in kayısı toplama işi için bulunduğu … Köyü’nde, nakil işi yapan müşteki …’nın kamyona yüklenmek üzere hazırlanan kova içerisindeki kayısılara baktıktan sonra beğenmeyerek “anasını sinkaf ettiğim kayısıların büyüklerini toplayın, düzgünlerini seçin” şeklinde küfür ettiğinin tanıklar … ve …’in beyanları ile anlaşılması karşısında, üzerine atılı kasten yaralama suçunu haksız tahrik altında işlediği anlaşılan sanığın TCK’nin 86/1 ve 87/1-d maddeleri uyarınca belirlenen cezasında TCK’nin 29. maddesi uyarınca asgari oranda indirim yapılması gerektiğinin gözetilmemesi suretiyle sanığa fazla ceza tayini yasaya aykırıdır.
Silahla İşlenen Basit Yaralamada Şikayetten Vazgeçme
Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 2021/808 sayılı kararına göre, sanığın, mağduru, 5237 sayılı TCK’nin 6/1-f maddesi uyarınca silahtan sayılan sopa ile yaralamış olması karşısında, eylemin 5237 sayılı TCK’nin 86/2, 86/3-e maddelerinde düzenlenen silahla yaralama suçunu oluşturduğu ve bu suçun takibinin şikayete bağlı olmadığı gözetilerek yargılamaya devamla hüküm kurulması gerekirken, mağdurun şikayetten vazgeçmesinden söz edilerek yasal olmayan gerekçe ile düşme kararı verilmesi yasaya aykırıdır.
Beden veya Ruh Bakımından Kendisini Savunamayacak Kişiye Karşı Basit Yaralamada Şikayetten Vazgeçme
Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 2020/5661sayılı kararında da, sanığın eylemini olay tarihi itibariyle 10 yaşında olan, 5237 sayılı TCK’nin 86/3-b maddesinde belirtilen beden ve ruh bakımından kendisini savunamayacak durumdaki mağdura karşı gerçekleştirmesi nedeniyle, eylemin şikayete tabi olmadığı gözetilmeden, sanık hakkında basit kasten yaralama suçundan şikayetten vazgeçme nedeniyle düşme kararı verilmesi yasaya aykırı bulunmuştur.
Yaralama Suçu Sabit Olmamasına Rağmen Ceza Verilmesi
Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 2016/17799 sayılı kararına göre, suça sürüklenen çocuğun savunmalarında üzerine atılı suçlamayı kabul etmediği, mağdurun da yargılama sırasında alınan beyanında olay günü suça sürüklenen çocuğun da kalabalık arasında bulunduğunu ancak kendisine vurmadığını, kendisine yaşı büyük olan sanıkların vurduğunu beyan etiği görülmüştür. Bu durum karşısında, suça sürüklenen çocuğun üzerine atılı suçun sübut bulmadığı gözetilmeden beraati yerine, isabetsiz gerekçelerle yazılı şekilde mahkûmiyetine karar verilmesi yasaya aykırıdır.
Kasten yaralama suçunda emniyet ve jandarma gibi kolluktaki işlemlerden, Cumhuriyet savcılığı tarafından yürütülen soruşturma aşamasına ve tüm yargılama süreçlerinde, gerek şüpheli ve sanık, gerekse mağdur yönünden hak kaybı yaşamamaları adına yasal haklarının savunulması açısından tecrübeli ceza avukatının hukuki yardımı çok önemlidir.
Yaralama suçları ve “Basit Yaralamadan Yargılanıyorum Mahkemede Ne Sonuç Çıkar” sorunsalı ile ilgili olarak Ceza Avukatı Harun Karadağ ile iletişime geçebilirsiniz.