Boşanma davasını açan taraf dayandığı boşanma nedenini belirtmek ve bu nedeni boşanma davasında delil olarak gösterilebilecek bilgi ve belgelerle ispatlamakla yükümlüdür. Açmış olduğu davayı kanıtlayamazsa davacının, davası reddedilir. Davacı, boşanma davasında delil olarak kullanacağı bilgi ve belgelerle iddialarını ispata çalışırken sadece hukuka uygun deliller sunabilecektir. Aksi takdirde, boşanma davasında delil olarak sunulan hususlar mahkeme nezdinde bir anlam taşımak bir yana Cumhuriyet savcılığı tarafından soruşturmaya dahi konu olabilir.
Davacı davasını kazanmaya çalışırken elbette davalı da davacının iddialarını çürütmek zorundadır. Bu nedenle davalının da boşanma davasında delil sunma hakkı vardır. Davalı, davacının iddialarının asılsız olduğunu sunacağı tanık ve diğer hukuka uygun delillerle ispatlamaya çalışacaktır.
Davacı ya da davalı kusursuz ya da daha az kusurlu olduğunu ispatlamaya çalışırken, tazminat, nafaka, velayet, ziynet eşyası talebi varsa bu hususlara ilişkin olguların da delillerle ispatlanması gerekmektedir.
Yazımızda, boşanmada aldatma delilleri, boşanma davasında whatsapp kayıtları istenir mi, boşanma davasında instagram mesaj dökümleri delil olur mu, boşanma davasında fotoğraf delili, bosanma davasında ses kaydı ile ispat, daha genel ifadeyle de boşanma davasında delil neler olabilir ile ilgili hususlara yer vermeye çalışacağız.
Çekişmeli Boşanma Davasında Delil Olarak Şunlar Kullanılabilir
- Telefon kayıtları boşanma davasında delil olarak kullanılabilir
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 02.11.2021 tarih ve 2021/8038 sayılı kararına göre, “Davalı erkek eşinin başka bir erkekle olağan dışı telefon görüşmeleri yaptığını ileri sürmüş ve delil olarak telefon iletişim kayıtlarına dayanmıştır. Mahkemece telefon numaralarına ait görüşme kayıtları istenmemiştir. Davalı erkek tarafından delil olarak dayanılan kadının telefon görüşme kayıtlarının getirtilmesi gerekmektedir.
- watsapp kayıtları ve instagram mesaj dökümleri boşanma davasında delil olarak kullanılabilir
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 14.09.2020 tarih ve 2020 / 3675 sayılı kararı, “Davalı erkek cevap dilekçesinde bir sayfadan ibaret abisine ait facebook çıktısı ile ödeme belgelerinden başkaca bir delil bildirmemiştir. Davalı erkek WhatsApp deliline dayanmadığından, dayanılmayan delilin bildirilmesi için ön inceleme aşamasında verilen süre sonuç doğurmaz.”
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 18.04.2017 tarih ve 2017 / 4526 sayılı kararı, “davacının başka bir bayanla ilişkisinin olduğu, sadakat yükümlülüğüne aykırı hareket ettiği, davalı aleyhine onu aşağılayacak şekilde facebook üzerinden paylaşımlarda bulunduğu davacının bu durumda boşanmaya sebebiyet veren olaylarda davalı tarafa göre daha ağır kusurlu olduğu,”
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 02.03.2016 tarih ve 2016 / 4141 sayılı kararı, “kadının ise birlik görevlerini yerine getirmediği, başka bir kadın ismi kullanarak twitter hesabı açıp eşi aleyhine delil yaratmaya çalıştığı, erkeğin de eşine yalan söyleyerek güvenini sarstığı,”
Yargıtay kararları ışığında boşanma davasında whatsapp kayıtları istenir mi ? ve yine boşanma davasında instagram mesaj dökümleri istenir mi ? sorusuna cevabımız, istenebilir şeklinde olacaktır.
- Hukuka uygun temin edilmiş ses veya görüntü kaydı boşanma davasında delil olarak kullanılabilir
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 25.04.2018 tarih ve 2018 / 5566 sayılı kararı, “davacı tarafça sunulan ses kaydında bulunan ve çözümü yapılan konuşmaların ise elektronik ortamdaki fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcıların ancak diğer delillerle desteklendikleri takdirde delil olarak hükme esas alınabileceği,”
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 29.03.2018 tarih ve 2018 / 4145 sayılı kararı, “HMK’nın189/2 maddesi uyarınca hukuka aykırı olarak elde edilen ses kaydının erkeğe yüklenen sadakatsizlik eyleminin ispatında dikkate alınmayacağının ve bu sebeple erkeğin sadakatsizliğinin ispatlanamadığının,”
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 21.11.2016 tarih ve 2016 / 15003 sayılı kararı, “davacı-davalı kadına mahkemece kusur olarak yüklenen davalı eşi için “Allah hastalık olarak çıkarttırıyor….’dan biliyor musun” şeklindeki sözlerin, erkek tarafından oluşturulan ses kaydına ilişkin cd çözüm tutanağında yer aldığı anlaşılmaktadır. Hukuka aykırı nitelikteki bu delil kusur belirlemesinde dikkate alınamaz ve kadına kusur olarak yüklenemez.”
Yargıtay kararlarından anlaşılacağı gibi hukuka uygun temin edilmiş olmak kaydıyla bosanma davasında ses kaydı ile ispat mümkündür. Dolayısıyla, boşanmada ses kaydı delil olur mu veya boşanma davasında fotoğraf delili mümkün müdür sorularına, hukuka aykırı olmadığı sürece, olumlu cevap verebiliriz.
- Otel kayıtları, güvenlik kamerası görüntüleri boşanma davasında delil olarak kullanılabilir
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 29.06.2020 tarih ve 2020/3397 sayılı kararı, “tanıklarca doğrulanan sosyal medya paylaşımları, muhtelif otel kayıtları ve sıklığı, otele giriş/çıkış gün ve saatleri, fotoğraflar, aralarında bir kısım davalı tanıklarının da bulunduğu tanıkların görgüye dayalı somut beyanları,”
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 20.05.2019 tarih ve 2019/6248 sayılı kararı, “tarafların dava tarihinden sonra 8.3.2015 tarihinde bir araya geldikleri, aynı otel odasında konakladıkları ve davacı-davalı erkeğin, davalı-davacı kadının evinde kaldığı, bu durumun taraf beyanları ve otel kaydı ile ispat edildiği anlaşılmaktadır. Bu durumda erkeğin, davalı-davacı kadının boşanma davasına konu davranışlarını affettiği, en azından hoşgörü ile karşıladığının kabulü gerekir.”
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 12.03.2019tarih ve 2019/2588sayılı kararı, “davacı-karşı davalı kadın tarafından dosyaya sunulan fotoğraflar, otel rezervasyon kayıtları ile mail yazışmaları da dikkate alındığında davalı-karşı davacı erkeğin zina eylemini gerçekleştirdiğinin sabit olduğu ve böylelikle davacı-karşı davalı kadının zinaya dayalı boşanma davasını da (TMK m. 161) ispatladığı”
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 09.10.2018 tarih ve 2018 / 10860 sayılı kararı, “davalı erkeğin evlilik devam ederken, sadakat yükümlülüğüne aykırı davrandığı, ayrı ayrı zamanlarda …isimli kadınlarla otellerde kaldığı, dosya arasına alınan telefon konuşma kayıtlarında da birden fazla kadınla mutad sayıdan fazla konuşma kayıtlarının bulunduğu ayrıca sosyal medya hesabından da erkeğin başka kadınlarla duygusal içerikli yazışmalar yaptığı anlaşılmaktadır”
- Kredi kartı ekstresi, banka kayıtları boşanma davasında delil olarak kullanılabilir
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 22.12.2014 tarih ve 2014 / 16970 sayılı kararı, “davalının gelirinin tespiti bakımından vergi kaydı, banka kayıtları ve kredi kart ekstrelerinin dosyaya celp edildiği”
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 02.07.2015 tarih ve 2015 / 12395 sayılı kararı, “davalıya ait kredi kartı ekstreleri, GSM fatura dökümleri dikkate alınarak mahkemece davalının lüks kozmetik harcamaları bulunduğu, yurt dışı gezilerine çıktığı gerekçe gösterilerek davanın kabulü ile davalı lehine boşanma sonucu hükmedilmiş olan yoksulluk nafakasının kaldırılması yoluna gidilmiştir. Ancak, tarafların sosyal ve ekonomik durum raporları incelendiğinde görüleceği üzere, davalı çalışmamakta ve herhangi bir geliri bulunmamaktadır.”
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 24.01.2013 tarih ve 2013 / 1753 sayılı kararı,“Kadının, A… firmasına olan borcuna karşılık, koca tarafından kadın adına, alacaklı firmanın banka hesabına havale yoluyla 14.1.2010 tarihinde 1.400. TL. para gönderildiği dosyaya sunulan para transferine ilişkin banka makbuzundan anlaşılmaktadır.”
- Taraflar arasında görülmüş ya da görülmekte olan ceza dosyaları boşanma davasında delil olarak kullanılabilir
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 01.11.2021 tarih ve 2021 / 7945 sayılı kararı, “davacı kadın tarafından dava dilekçesinde belirttiği ve delil olarak dayandığı ceza dosyaları ile erkeğin kadına uyguladığı fiziki şiddetin süreklilik arzettiği anlaşılmaktadır. “
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 01.11.2021 tarih ve 2021 / 7933 sayılı kararı, “erkeğin, kadını 13.11.2017 tarihli son olayda “çocuğa bir şey olsun seni bitiririm, çocuğa bir şey olsun hepinizi benzin döküp yakmazasam” şeklinde mesaj göndermek suretiyle tehdit ettiği, bu nedenle hakkında açılan ceza davasında yapılan yargılama sonucunda üzerine atılı tehdit suçu sabit görülmekle cezalandırılmasına karar verildiği, kararın kesinleştiği dikkate alındığında, evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına sebep olan olaylarda erkeğin kadına nispeten ağır kusurlu olduğunun kabulü gerekir.”
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 20.10.2021 tarih ve 2021 / 7471 sayılı kararı, “davacı erkeğin ise eşine hakaret, tehdit ve şiddet uygulaması nedeniyle Adana 1.Asliye Ceza Mahkemesinin … Karar sayılı ilamıyla cezalandırılmasına karar verildiği, bu vakaların davacı eşe kusur olarak yüklenmesi gerektiği,”
- Telefon görüşmeleri boşanma davasında delil olarak kullanılabilir
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 21.03.2016 tarih ve 2016 / 5488 sayılı kararı, “davalı erkeğin başka bir kadınla arkadaşlık kurduğu ve telefon görüşmeleri yaptığı anlaşılmaktadır. Erkeğin güven sarsıcı bu davranışları, zina yaptığının ve haysiyetsiz hayat sürdüğünün kabulü için yeterli değildir.”
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 16.05.2018 tarih ve 2018 / 6344 sayılı kararı, “Davalı-karşı davalı kadının bir başka erkekle telefonda konuştuğu ancak konuşma içeriğinden, evlilik sırasında, bir başka erkekle cinsel birleşmenin gerçekleştiği anlaşılamamaktadır. Bu nedenle davalı-karşı davacı kadının bu davranışları zina değil, “güven sarsıcı davranış” niteliğinde olup; Türk Medeni Kanununun 166/1-2. maddesi gereğince boşanmayı gerektiren kusurlu davranıştır.”
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 09.10.2018 tarih ve 2018/10860 sayılı kararı, “davalı erkeğin, ayrı ayrı zamanlarda …isimli kadınlarla otellerde kaldığı, dosya arasına alınan telefon konuşma kayıtlarında da birden fazla kadınla mutad sayıdan fazla konuşma kayıtlarının bulunduğu ayrıca sosyal medya hesabından da erkeğin başka kadınlarla duygusal içerikli yazışmalar yaptığı anlaşılmaktadır. Bu durumda davacı kadının zinaya dayalı (TMK m. 161) boşanma davasının kabul edilmesi gerekirken, yetersiz gerekçe ile reddine karar verilmesi”
- Ortak konuta karşı cinsten birini alma boşanma davasında delil olarak kullanılabilir
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 17.12.2020 tarih ve 2020/6619 sayılı kararı, “davacı-davalı kadının eşi evde olmadığı zaman patronu olan dava dışı A. isimli kişiyi ortak konuta aldığı, A’nın uzun süre konutta kaldığı, davalı-davacının polis çağırması üzerine, kadının patronu olan şahıs polis eşliğinde evden ayrılırken kadının “Sizin babanız A.’dır” diyerek bağırdığı… anlaşılmış olup gerçekleşen bu durum karşısında kadının zina eyleminin sübut bulduğunun kabulü gerekir.”
Boşanma davasını açan taraf, boşanma isteğini anlatan bir dilekçe ile yetinemez. Boşanma dilekçesinde dayandığı boşanma nedenini göstermek ve bu nedeni ispatlamakla yükümlüdür. Açmış olduğu davayı kanıtlayamazsa davacının, davası reddedilir. Davacı, iddialarını ispata çalışırken aile mahkemesine sadece hukuka uygun deliller sunabilir. Aksi takdirde, sunduğu delil mahkeme nezdinde bir anlam taşımak bir yana dursun Cumhuriyet savcılığı tarafından soruşturmaya dahi konu olabilir.
Davacı davasını kazanmaya çalışırken elbette davalı da davacının iddialarını çürütmek zorundadır. Bu nedenle davalının da delil sunma hakkı vardır. Davalı, davacının iddialarının asılsız olduğunu sunacağı tanık ve diğer hukuka uygun delillerle ispatlamaya çalışacaktır.
Davacı ya da davalı kusursuz ya da daha az kusurlu olduğunu ispatlamaya çalışırken, tazminat, nafaka, velayet, ziynet eşyası talebi varsa bu hususlara ilişkin olguların da delillerle ispatlanması gerekmektedir.
Hukuki prosedürlerin yanında, psikolojik ve sosyal hususları da içinde barındıran boşanma sürecinin hem eşler hem de çocuklar yönünden en az hasarla atlatılması adına evvela dava ve cevap dilekçelerinin özenle ve mevzuat ile güncel yargı kararlarına uygun bir tarzda hazırlanması gerekmektedir.
Bunun yanında, diğer davalardan farklı yargılama usulleri bulunan boşanma davalarında, boşanma avukatı ile birlikte yargılama sürecini devam ettirmek boşanma kararı alan tarafların haklarının korunması adına önem arzetmektedir.
Boşanma ve cevap dilekçelerinin hazırlanması, boşanma davasında delil olarak sunulacak bilgi ve belgeler ile boşanma sürecinin her aşaması ile ilgili olarak Boşanma Avukatı Harun Karadağ ile iletişime geçebilirsiniz.