Nitelikli Dolandırıcılıkla Suçlanıyorum – Nasıl Beraat Ederim?

“Nitelikli Dolandırıcılıkla Suçlanıyorum Ne Yapmalıyım?” Bu durum, haklarında soruşturma başlatılan kişilerin merak ettiği soruların başında gelmektedir.

Özellikle internet ve özelinde Telegram, Facebook, Instagram gibi sosyal medya araçlarının sıklıkla kullanılmaya başlanması dolandırıcılık yöntemlerinin de çeşitlenmesine ve yoğunlaşmasına neden olmuştur. Doğal olarak hiç akla gelmeyecek şekillerde işlenmesi nedeniyle dolandırıcılık suçunun mağdur olan kişilerin sayısı da artmaktadır.

Bunun yanında, gerçek dolandırıcılar ile birlikte hareket etmemesine, onların eylemlerine katılmamasına ve hatta bazen hiçbir maddi menfaat kazanmamasına rağmen nitelikli dolandırıcılık gibi cezasının alt sınırı 4 yıldan başlayan bir suçtan hakkında soruşturma başlatılan başka bir mağdur grubu oluşmaya başlamıştır.

Dolandırıcılık suçunu işleyen kişiler dolandırdıkları kişiler ile iletişim kurarken kendi adlarına kayıtlı telefon numaralarını kullanmamaktadırlar. Genelde açık hat ya da patates hat olarak adlandırılan ve kayıt sahibine ulaşılması ihtimali çok düşük olan hatlar ile mağdurlar aranmakta, bu numaralar üzerinden yapılan görüşmeler sonunda aldatılan mağdurlar çeşitli gerekçelerle bir hesaba para göndermektedirler.

Doğal olarak kendi adlarına hat dahi kullanmayan dolandırıcılar kendi banka hesaplarını da böyle bir eyleme karıştırmamaktadırlar. Bu noktada yukarıda da değinildiği üzere sosyal medya ile ulaştıkları kişilerden küçük bir bedel karşılığında banka hesaplarını almaktadırlar. Sonrasında dolandırıcılık eyleminden elde edilen para bu hesaba gelmekte, buradan da bazen ATM’lerden çekilmek çoğu zaman da başka hesaplara aktarılmak suretiyle para gerçek dolandırıcıların eline geçmektedir.

Burada iki mağdurdan söz etmek mümkündür. Birincisi hileli yalanlarla aldatılarak parasını dolandırıcılara kaptıran mağdurlar. Diğeri ise dolandırıcılık eyleminden hiçbir şekilde haberi olmayan ancak banka hesabını kiralamaları nedeniyle haklarında soruşturma açılan, ağır ceza mahkemelerinde yargılanan ve bazen yüksek ceza alan banka hesabı kiralama mağdurları.

Nitelikli Dolandırıcılıkla Suçlanıyorum Ne Yapabilirim?    

thief wearing black hat obscuring face was arrested gray 1150 15167 1

Çeşitli sebeplerle hakkınızda nitelikli dolandırıcılık suçundan soruşturma başlamış ya da dava açılmış olabilir.

Örneğin, kimliğinizi kaybetmiş ve bu kimlik bilgileri ile sizin adınıza hesaplar açılmış olabilir. Banka hesabınızı iyi niyetlerle ve dolandırıcılık suçunun işleneceğini bilmeden birisine vermiş olabilirsiniz. Mobil bankacılık sisteminize erişim sağlanmış olabilir. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün olmakla birlikte sonuç genelde aynıdır. İsminiz ve banka hesabınız dolandırıcılık suçunda şüpheli olarak yer alacaktır. Peki bu durumda ne yapılmalıdır?

Nitelikli Dolandırıcılıkla Suçlananlar ve Haklarında Henüz Dava Açılmamış Olanlar

Hakkınızda bir şekilde nitelikli dolandırıcılık suçuyla ilgili soruşturma başlatılmış ve henüz dava açılmamı ise ilk olarak ifadenize başvurulacaktır. Şüpheli olarak ya kolluk kuvvetlerine ya da savcılığa ifade vererek savunmanızı yapmanız gerekir. Bu aşamada öncelikle panik yapmamalısınız. Unutmayın ki, siz bir suç işlemediniz ve bu hususu sağduyulu bir şekilde savunmanızda anlatmalısınız. Avukat tutmak zorunda değilsiniz ancak suçun yaptırımının ağır olması ve muhtemelen ilk defa böyle bir ifade vereceğiniz için tecrübeli bir ceza avukatı ile çalışmanız önemli katkı sağlayacaktır.

Hakkınızdaki suçlamalar tam olarak nedir, Müşteki ne gibi bir iddiada bulunuyor, Aleyhinizdeki deliller nelerdir? Bu hususların her yönüyle anlaşılması ve savunmanın bu doğrultuda oluşturulması gerekmektedir.

Avukatınız varsa onunla birlikte hakkınızdaki nitelikli dolandırıcılık iddiasına karşı bu eylemi gerçekleştirmediğinize yönelik nasıl bir savunma yapılacağını kararlaştırmalısınız. Bu aşamada toplanması gereken deliller varsa bunlar talep edilmeli, dinlenmesi gereken tanıklar mevcutsa isimleri savcılığa bildirilmelidir.

Eğer bu yöntemler kullanıldıktan sonra savcılık hakkınızda kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verirse dava açılmaz ve dosya kapanır. Elbette davanın açılmaması halinde karşı tarafın bu karara itiraz etme hakkı bulunmaktadır. İtiraz yapılır ve reddedilirse karar kesinleşecek ve dava açılmadan bu suçlamadan kurtulmuş olacaksınız.

Ancak savcılık iddianame düzenler ve dava açarsa mahkeme aşaması başlayacaktır.

Haklarında Dava Açılmış Olan ve Nitelikli Dolandırıcılık İle Suçlananlar Ne Yapmalıdır?

court hammer books judgment law concept 144627 30452

Eğer savcılık dava açılması için yeterli delil olduğuna inanırsa hakkınızda nitelikli dolandırıcılık suçundan iddianame hazırlar ve dava açar. Bu dava suçun işlendiği yerdeki ağır ceza mahkemesinde görülür. Bu aşama çok daha önemlidir. Zira dolandırıcılık suçu ile suçlanan kişi ya beraat edecek ya da yüksek bir ceza ile cezalandırılacaktır.

Elbette dava açılması kişinin kesinlikle bu suçu işlediği şeklinde yorumlanamaz. Ancak hakkında önemli bir iddianın mevcudiyetini de ortadan kaldırmaz. Peki bu durumda ne yapılmalıdır.

İlk olarak tabi ki, savcının hazırladığı iddianame ayrıntılı bir şekilde incelenmeli, kişi hakkındaki iddiaların nelerden ibaret olduğunu ve hangi delillere dayanılarak dava açıldığını bilmelidir.

Sonrasında farklı yöntemler olmakla birlikte bize göre duruşma öncesinde mahkemeye yazılı savunma sunulmalı ve mahkeme başlamadan önce masumiyet iddiasına yönelik bilgilendirme yapılmalıdır.

Duruşmaya avukat nezaretinde hazırlanılacaksa savunmanın ne şekilde yapılacağı, özellikle hangi hususlara değinilmesi gerektiği belirlenmelidir.

Bu aşamada, duruşmanın seyrini etkileyecek ve savcılık aşamasında toplanmayan delillerin getirtilmesi talep edilmelidir. Unutulmamalıdır ki karara etki edecek delillerin toplanmaması veya tanıkların dinlenmemesi bozma nedenidir ve gerek Anayasa Mahkemesi gerekse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine göre adil yargılanma hakkının ihlalidir.

Ayrıca yargılama sürecinde Yargıtay’ın benzer konuda verdiği emsal kararlar üzerinden savunmanın geliştirilmesi karara olumlu etki edebilecektir.

Nitelikli Dolandırıcılıkla Suçlanıyorum Ne Ceza Alırım?

middle aged man spending time jail 23 2149098170 1

Hakkında nitelikli dolandırıcılık suçundan dava açılanlar TCK’nın 158. Maddesine göre 4 yıldan 10 yalı hapis cezası ile yargılanırlar. Dolayısıyla mesela bir kişi, Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle ya da kendisini kamu görevlisi veya banka çalışanı olarak tanıtması veya bu kurum ve kuruluşlarla ilişkili olduğunu söylemesi suretiyle dolandırıcılık suçunu işlerse en az 4 yıl hapis alacaktır.

Bunun yanında, nitelikli dolandırıcılıkta zararın karşılanması durumunda verilecek ceza, üçte ikisine kadar indirilir. Dolandırıcılık suçunda söz konusu ceza indiriminin olabilmesi için, suç tamamlandıktan sonra failin kendi isteği ile mağdurun zararını gidermesi gerekmektedir.

Dolandırıcılık şikayete bağlı bir suç değildir. Cumhuriyet Savcılığı dolandırıcılık suçunun işlendiğini öğrenir öğrenmez kendiliğinden soruşturma işlemlerine başlar.

Dolandırıcılık şikayete bağlı olmadığı için doğal olarak kanunda öngörülmüş bir şikayet süresi de yoktur. Bunun yanında dolandırıcılık suçunun mağduru ilerleyen süreçte şikâyetinden vazgeçse dahi soruşturma kapanmaz.

Nitelikli Dolandırıcılıkla Suçlanıyorum Tutuklanır Mıyım?

Mahkeme tarafından nitelikli dolandırıcılıkta tutuklu yargılama gerekip gerekmediği somut olayın şartları içerisinde değerlendirilmektedir. Kuvvetli suç şüphesinin varlığı, delillerin karatılma ihtimali ile şüpheli veya sanığın kaçma durumu mevcutsa nitelikli dolandırıcılıkta tutuklu yargılama kararı verilebilir.

Nitelikli Dolandırıcılıktan Beraat Edilir mi?

Hakkında nitelikli dolandırıcılık suçundan dava açılan kişi ya da kişiler dolandırıcılık suçunu işlemediklerini, ya da yargılandıkları davada dolandırıcılık suçunun unsurlarının gerçekleşmediğini ortaya koyabilirlerse elbette nitelikli dolandırıcılıktan beraat etmek mümkündür.

Yargıtay’ın nitelikli dolandırıcılık suçundan yargılanmış kişilere ilk derece mahkemeleri tarafından verilen mahkumiyet kararlarını bozduğu bir çok kararı bulunmaktadır. Bu beraat kararları çeşitli sebeplere dayanabilir.

Yargıtay’ın nitelikli dolandırıcılıktan beraat kararı verilmesine ilişkin en önemli gerekçesi sanığın suçu işlediğine dair her türlü şüpheden arındırılmış, kesin ve cezalandırmaya yeterli delillerin bulunmaması olmaktadır. Bunun yanında somut olayda dolandırıcılık suçunun yasal unsurlarının oluşmaması da diğer bir beraat gerekçesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu konuda daha ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz “Nitelikli Dolandırıcılıktan Beraat Edilir Mi?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Nitelikli Dolandırıcılıkta İştirak Ne Anlama Gelir?

Nitelikli dolandırıcılıkta iştirak, birden fazla kişi tarafından fikir ve eylem birliği içinde, birlikte dolandırıcılık suçunun işlenmesini ifade eder.

Nitelikli dolandırıcılıkta iştirak edenler yani suçu birlikte işleyenler somut olaydaki duruma göre, azmettiren, yardım eden, dolaylı fail veya müşterek fail olabilirler. Alacakları da ceza da suça iştirak edenlerin mahkeme tarafından hangi sıfatla nitelendirileceklerine göre değişir. Doğal olarak nitelikli dolandırıcılık suçunun bizzat faili olmakla bu suça yardım etmek arasında sanıkların alacakları hapis cezaları açısından fark bulunmaktadır.

Özellikle banka hesabının başkalarına kullandırılması nedeniyle nitelikli dolandırıcılık suçundan görülen davalarda suç işleme kastı olmadan hesaplarını kullandıran kişilerin de iştirak halinde bu eylemi gerçekleştirdiklerinden bahisle ceza aldıkları görülmektedir.

Dolayısıyla bu durum, gerçek dolandırıcılarla birlikte hareket etmeyen yani sadece banka hesabını kullandıran kişilerin de nitelikli dolandırıcılıkta iştirak hükümlerinin uygulanması ve bu kişilerin de gerçek dolandırıcılar kadar ceza almasına neden olmaktadır.

Yapılması gereken ise somut olayda nitelikli dolandırıcılık suçuna iştirak edilmediği, gerçek dolandırıcılarla birlikte hareket edilmediği yönünde ağır ceza mahkemelerini ikna edici bir savunmanın ortaya konulmasıdır.

Nitelikli Dolandırıcılıktan Yatılır mı?

Nitelikli dolandırıcılık suçunun cezasını yukarıda belirtmiştik. Bu suçun bazı durumlarda cezasının alt sınırı 4 yıl hapis cezasından başlamaktadır. Dolayısıyla mağdur zararının giderilmemiş olması ya da mağdur zararı giderilse dahi sonuç cezanın 2 yıldan fazla olması durumunda hagb veya erteleme durumu söz konusu olmayacaktır.

Bu durumda yani 2 yıldan fazla ceza alınması halinde nitelikle dolandırıcılık suçunun yatarı olmaktadır. Ceza alan sanığın ne kadar yatacağı ise alınan ceza ve sanığın tekerrürünün olup olmamasına göre değişecektir.

Nitelikli Dolandırıcılıkta Suç Ne Zaman Tamamlanır?

Nitelikli dolandırıcılık suçu sanığın yaptığı hileli hareketler sonucunda mağdurdan haksız menfaati elde ettiği anda tamamlanır. Bununla birlikte hileli davranışlar yapıldıktan sonra haksız menfaat sağlanmadan önce fail yakalanır ve suçu tamamlayamaz ise, nitelikli dolandırıcılığa teşebbüs suçu söz konusu olur.

Bu durumda verilecek ceza Türk Ceza Kanununun 35. maddesine göre daha az olacaktır.

Benzer konulardaki yazılarımız

Dolandırıcılık suçu ile ilgili olarak harunkaradag.av.tr isimli internet sitemizde yer alan ve diğer yazılarımız konunun özellikle Yargıtay kararları ışığında daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacaktır.

Haksız Yere Dolandırıcılıkla Suçlanmak

Nitelikli Dolandırıcılıkta Tutuklu Yargılama

Banka Hesabım Dolandırıcılıkta Kullanılmış Ne Yapmalıyım?”

Nitelikli Dolandırıcılıkta Zararın Karşılanması

Banka Hesabı Kiralama Cezası

Dolandırıcılık Suçunda Ağır Ceza Avukatının Rolü

photorealistic lifestyle lawyer 23 2151054060 2

İnternetin ve özellikle sosyal medyanın yoğun olarak kullanılmasına paralel olarak dolandırıcılık suçu hem artmış hem de daha farklı şekillerde işlenir hale gelmiştir. Bu durum da doğal olarak mağdur sayısını günden güne arttırmaktadır.

Ancak yukarıda da değinildiği gibi artık nitelikli dolandırıcılık suçunda parasını kaptıran mağdurun yanında bir de haksız yere dolandırıcılık ile suçlanıp mağdur durumuna düşen kişiler yer almaktadır.

Her ne kadar ceza davalarında avukat tutma zorunluluğu yoksa da gerek mağdur gerekse şüpheli ve sanık olarak hak kaybı yaşanmaması adına tecrübeli ağır ceza avukatı ile çalışılması yargılamada önemli katkılar sağlayacaktır.

Dolandırıcılık Suçu ile ilgili olarak Ağır Ceza Avukatı Harun Karadağ ile iletişime geçebilirsiniz.