Telefonla cinsel tacizin cezası konusuna geçmeden önce, hangi eylemlerin cinsel taciz suçunu oluşturacağının bilinmesi gerekmektedir.
Failin mağdurun bedenine temas etmeden gerçekleştirdiği söz ve davranışlar TCK’nın 105. maddesinde düzenlenen cinsel taciz suçu oluşturur. Cinsel amaçla işlenen bir eylemin cinsel taciz suçunu oluşturması için, failin, sürtünme, dokunma veya herhangi bir şekilde mağdurun vücuduna temas etmemesi gerekir. Aksi takdirde, yani mağdurun bedenine fiziksel temasta bulunulur ise duruma göre basit veya nitelikli cinsel saldırı suçu oluşacaktır.
Cinsel taciz suçunun, teknolojinin gelişimine paralel bir biçimde günümüzde daha ziyade iletişim vasıtaları yoluyla işlenmekte olduğu görülmektedir. Bu anlamda mağdura telefon etme, mesaj atma, ses kaydı göndermenin yanında e-mail atma, internet üzerinden sosyal medya hesaplarına yorum yazma, İnstagram, facebook, twitter, whatsapp gibi sosyal medya araçları ile sesli, görsel veya yazılı mesaj göndermek suretiyle bu suç işlenmektedir.
Hangi Sözler Telefonla Cinsel Tacizin Cezasını Gerektirir?
Açıkçası bu konuda kesin ve sınırlandırıcı bir şey söylemek mümkün değildir. Failin telefonda cinsel arzu ve isteklerini tatmin etmek amacıyla halk arasında ‘laf atma” olarak bilinen ifadeleri kullanması cinsel taciz suçunu oluşturacaktır.
Telefonda cinsel içerikli konuşmak suç mu?
Yargıtay kararları incelendiğinde aşağıda belirtilen ve telefonda veya sosyal medya üzerinden söylenen sözlerin cinsel taciz suçunu oluşturacağına karar verilmiştir. Ancak elbette burada sayılmayan birçok sözcüğün cinsel arzu ve istekleri tatmin etmek amacıyla kullanılması durumunda cinsel taciz suçunu meydana getireceği şüphesizdir.
“Seninle tanışmak istiyorum, sevişmek istiyorum, grup yapalım”,
”Senden hoşlanıyorum, seninle çıkmak istiyorum, seninle beraber olmak istiyorum, ben eşinden daha iyiyim, daha iyi yaparım”,
“Seni seviyorum, seni özlüyorum”,
“Sen bilirsin, senden hoşlanıyorum, seni seviyorum”,
“Sevişelim mi”, “sevişmek ister misin?”,
“Evinin önündeyim, dışarı çık, seni maddi ve manevi tatmin edeceğim”
Telefonla tacize suç duyurusu nereye yapılır? (Sosyal Medya Tacizi Nereye Şikayet Edilir?)
İletişim araçlarıyla cinsel tacize maruz kaldığını düşünen mağdur, telefonla tacize suç duyurusunu farklı adli makamlar aracılığıyla gerçekleştirebilir. Elbette daha hızlı ve etkin yöntem cinsel taciz suçunun işlendiği yerdeki cumhuriyet savcılığına yapılacak müracaat ile gerçekleşir. Mağdur, suçun işlendiği yerde ikamet etmiyor ve oraya gitmesi zor olacak ise bulunduğu yerdeki savcılık aracılığıyla da telefonla tacize suç duyurusu işlemini gerçekleştirebilir. Ancak bu durumda soruşturma işlemlerinin başlaması daha geç olabilecektir.
Bunun yanında sosyal medya tacizi nereye şikayet edilir? Cinsel taciz suçunun mağduru savcılığın yanında suçun işlendiği yerde bulunan kolluk kuvvetlerine de şikayetini bildirip delillerine sunabilir. Kolluk kuvvetleri kendilerine iletilen şikayet sonrası bağlı oldukları savcıyı durumdan haberdar edip onun vereceği talimatlar doğrultusunda soruşturma evrakını hazırlarlar.
Görüldüğü üzere, telefonla tacize suç duyurusu hem savcılık hem de kolluk kuvvetleri nezdinde yapılabilir. Ancak sürecin daha hızlı ilerlemesi adına tecrübeli bir ceza avukatı eşliğinde savcılık makamına yapılacak suç duyurusu daha etkin çözüm alınmasını sağlayabilecektir.
Telefonla Cinsel Tacizin Cezası Ne Kadardır? (Sanal Tacizin Cezası Nedir?)
TCK’nın 105. maddesine göre, cinsel taciz suçu işleyenler ağırlaştırıcı nedenler yoksa mağdurun şikâyeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası veya adlî para cezası, fiilin çocuğa karşı işlenmesi hâlinde altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Bunun yanında cinsel taciz suçunun Posta veya elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle işlenmesi hâlinde yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Cinsel taciz eylemi nedeniyle mağdur; işi bırakmak, okuldan veya ailesinden ayrılmak zorunda kalmış ise verilecek ceza bir yıldan az olamaz.
Karşılıklı Cinsel Konuşma Suç Mu?
Karşılıklı cinsel konuşma suç mu konusunda Yargıtay ilgili ceza daireleri olayın şartları, failin niyeti ve mağdurun davranışları doğrultusunda karar verilmesi gerektiğine işaret etmektedir. Dolayısıyla fail ile mağdur arasında bir gönül ilişkisinin bulunduğu, aralarında daha önce bu yönde konuşmaların gerçekleştiği ve mağdurun daha önceki konuşmalar ile ilgili bir şikayetinin olmadığı dosya kapsamından anlaşılabiliyorsa karşılıklı cinsel konuşma suç kabul edilmeyebilir.
Nitekim Yargıtay 9. Ceza Dairesinin 2023/648 sayılı kararına göre,
Sanık …’ın şikayetçi …’yi olay tarihinde arayarak “Karıcığım, aşkım, bitanem ben sensiz yapamam!” şeklinde sözler söylemek suretiyle şikayetçiye karşı cinsel taciz suçunu işlediği anlaşılmıştır.
Yargıtay’a göre, Şikayetçi ile sanık arasındaki telefon görüşmelerine ilişkin dosya içerisindeki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) raporu incelendiğinde, taraflar arasındaki konuşmaların sayısı ve konuşma sürelerinin uzunluğu ile birbirlerine karşılıklı olarak gönderdikleri mesajlar göz önünde bulundurulduğunda, şikayetçinin, sanığın suça konu sözlerine ve aramalarına ilişkin rızasının bulunmadığına dair yeterli delil bulunmadığından sanığın atılı suçtan beraati yerine yazılı şekilde mahkumiyetine karar verilmesi yasaya aykırıdır.
Telefonla Cinsel Tacizin Cezası Yargıtay Kararları
Daha önceki yazılarımızda, “Sözlü Tacizin İspatı” “Göz Kırpmak Cinsel Taciz Sayılır Mı?”, “Israrlı Evlilik Teklifi”, “Öpücük Atmak Cinsel Taciz Sayılır mı?”, “Seni Seviyorum Demek Cinsel Taciz midir?” konularında Yargıtay kararları doğrultusunda açıklamalar yapılmıştı.
Bu yazımızda ise “Telefonla Cinsel Tacizin Cezası”, “Telefonda Cinsel İçerikli Konuşmak Suç Mu?” “Telefonla Tacize Suç Duyurusu” “Karşılıklı Cinsel Konuşma Suç Mu?” konularında mevzuat ve Yargıtay kararları bağlamında açıklamalar ortaya konulmaya çalışılacaktır.
Gece Vakti Telefonla Cinsel Tacizin Cezası
Yargıtay 9. Ceza Dairesinin 2023/566 sayılı kararı, Sanığın 23.09.2014 – 30.09.2014 tarihleri arasında kullanmış olduğu … .. .. numaralı cep telefonu hattından katılanın kullandığı … .. .. numaralı cep telefonu hattını arayarak; “Seninle tanışmak istiyorum, sevişmek istiyorum, grup yapalım” şeklinde sözler söyleyerek cinsel tacizde bulunduğu, sanık savunmasında kendisinin katılanı aramadığı, iddia edildiği şekilde cinsel tacizde bulunmadığı, ancak telefonunu zaman zaman başkalarına verdiği, verdiği şahıslar tarafından arandığı yönde savunma yapmış ise de; 01.12.2014 tarihli arama kaydı tespit tutanağı içeriğinden de anlaşılacağı üzere sanığın kullanmakta olduğu … .. .. numaralı telefondan 23.09.2014 – 30.09.2014 tarihleri arasında 8 tanesi gece 00:00 dan olmak üzere 10 kez arama yapıldığı, gece yarısından sonra bir şahısın cep telefonunu başka biri tarafından kullanılmasının hayatın olağan akışına uygun düşmeyeceği, katılanın anlatımı ve katılanın anlatımını doğrulayan tanık beyanı ile sanığın sosyal ekonomik durumunun da örtüştüğü, sanığın savunmasında da kendisinin esnaf olduğunu çevresinin geniş olduğunu belirttiği böylece sanığın savunmasının suçtan kurtulmaya yönelik olduğu kanaatine varılmış ve savunmasına itibar edilmemiştir.
Birden Fazla Kez Aranarak Telefonla Cinsel Tacizin Cezası
Yargıtay 9. Ceza Dairesinin 2023/498 sayılı kararı, sanığın suç tarih aralığında kullandığı …… (…) (..) (..) numaralı telefon hattından, katılanın kullandığı …… (…) (..) (..) numaralı telefon hattına aramalar yaparak katılana hitaban ”Senden hoşlanıyorum, seninle çıkmak istiyorum, seninle beraber olmak istiyorum, ben eşinden daha iyiyim, daha iyi yaparım” şeklinde sözler söylediği ve katılanın şikayetçi olduğu, sanığın alınan savunmalarında …… (…) (..) (..) numaralı hattın kendisine ait olduğunu, 10 yıldır kendisinin kullandığını, katılanı rahatsız etmediğini, belki yanlışlıkla aramış olabileceğini savunduğu, tevil yollu ikrarda bulunduğu, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığından getirtilen konuşma dökümlerinde suç tarih aralığında on dört kez katılanın kullandığı hatta aramalar yapıldığının sabit olduğu belirtilerek sanığın 5237 sayılı Kanunun 105 inci maddesinin birinci fıkrası ve 43 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca cezalandırılmasına karar verilmiştir.
Telefonla Cinsel Taciz İddiasında Mağdur İle Sanığın Yüzleştirilmesi
Yargıtay 14. Ceza Dairesinin 2015/9643 sayılı kararı, Soruşturma evresinde ifadesi alınamayan sanığın kovuşturmada çıkartılan yakalama emrine istinaden …. Sulh Ceza Mahkemesinde alınan savunmasında İstanbul’da yaşayıp çalıştığını, bu dönemde kullandığı 0 535 ….. numaralı cep telefonunu kaybetmesi üzerine B…. Turkcell bayisine başvurduğunu, mağdurenin ailesinin kendi ailesiyle komşu olduğunu, ancak mağdureyi tanımayıp aramadığını bildirmesi karşısında, Turkcell İletişim Anonim Şirketine müzekkere yazılarak sanığın anılan cep telefonun abonesi olup olmadığı, sonradan telefonu kaybettiğine dair başvurusu bulunup bulunmadığı hususlarının sorulup varsa abonelik ve kayıp başvuru evrakının onaylı suretinin temin edilmesinden sonra sanık ile mağdurenin mahkemede yüzleştirilip bunun mümkün olmaması halinde ise telefonla görüştürülerek cinsel tacizde bulunan kişi olup olmadığı hususunda tespit yapılmasının ardından toplanacak delillere göre hukuki durumunun tayin ve takdiri gerekirken eksik araştırma ile yazılı şekilde hüküm kurulması yasaya aykırıdır.
Yanlışlıkla Mağdura Telefonda Cinsel Tacizde Bulunulması
Yargıtay 14. Ceza Dairesinin 2015/9517 sayılı kararı, Kovuşturma evresinde ifadesi alınan sanığın mağdurenin cep telefonuna gönderilen mesajları aslında .. isimli kız arkadaşına gönderdiğini ve yeğeni olan …ın okul arkadaşı olan mağdureyi tanımayıp ..’nin kendi cep telefonundan mağdureyle görüşmesi nedeniyle numarasını .. ismiyle telefonuna kaydettiği ve bu yüzden olay tarihinde mesajlar yanlışlıkla mağdureye gönderdiğini iddia etmesi karşısında tanık ..’nin temin edilerek kendi cep telefonu olup olmadığı, mağdureyle telefonlaşırken hangi cep telefonunu kullandığı, dayısı olan sanığın cep telefonunu kullanıp kullanmadığı, mağdurenin adını cep telefonuna … ismiyle kaydedip kaydetmediği, mağdurenin annesi müştekinin mahkeme beyanında geçtiği şekilde aralarında bir görüşme olup olmadığı hususlarında beyanının alınması ve sanıktan kız arkadaşı ..’nin açık kimliğiyle adresinin tespitine çalışılıp temin edildiği takdirde sanıkla olay günü mesajlaşıp mesajlaşmadığı, kullandığı cep telefonunun sanığa ait olup olmadığına ilişkin ifadesinin alınmasından sonra toplanacak delillere göre sanığın hukuki durumunun tayin ve takdiri gerekirken eksik araştırma ile yazılı şekilde hüküm kurulması yasaya aykırıdır.
Kamu Görevlisinin Gerçekleştirdiği Telefonla Cinsel Tacizin Cezası
Yargıtay 14. Ceza Dairesinin 2014/12489 sayılı kararı, Mağdurenin yargılama aşamalarındaki tutarlı ve birbiri ile çelişmeyen beyanları, yeminli tanık anlatımları, 30.01.2010 tarihli tutanak içeriği ve tüm dosya kapsamından, sanığın N…. beldesinde cami imamlığı yaptığı, 2009 yılı yaz aylarında mağdurenin sanığın görev yaptığı camiye kuran öğrenmek amacıyla gittiği, bu sırada mağdureyi gören ve cep telefonu numarasını öğrenen sanığın devam eden günlerde mağdurenin telefonuna “Seni seviyorum, seni özlüyorum” şeklindeki sözlerle mesaj çektiği, ayrıca 30.01.2010 tarihinde mağdurenin olayı ortaya çıkarmak amacıyla tanıkların da bulunduğu bir ortamda sanığa telefonundan çağrı bırakması üzerine, sanığın mağdureyi arayarak caminin arkasındaki evinin bahçesine gelmesini söylediği, mağdurenin ne yapacağız demesi üzerine “Sen bilirsin, senden hoşlanıyorum, seni seviyorum” şeklinde sözler söylediği anlaşılmakla, sanığın eyleminin zincirleme şekilde cinsel taciz suçunu oluşturduğu ve eylemine uyan TCK.nın 105/1, 43/1. maddeleri uyarınca mahkûmiyetine karar verilmesi gerekirken, oluşa uygun düşmeyen gerekçe ile beraatine karar verilmesi yasaya aykırıdır.
Telefonunun Başkası Tarafından Kullanıldığı Yönündeki Savunma
Yargıtay 14. Ceza Dairesinin 2014/1054 sayılı kararı, Sanığın tüm aşamalarda mağdureye cinsel içerikli ” H.. O.., seninle görüşmek istiyorum, seni çok beğeniyorum, seninle bereber olmak istiyorum.” şeklinde konuşma gerçekleştirilen hattın kendisine ait olmadığını belirtmesi karşısında, söz konusu hattın 10.12.2010 ile müracaat tarihi arasındaki görüşme kayıtları ve bu görüşmelerin yapılmış olduğu baz istasyonu kayıtlarının Telekomünikasyon İletişim Başkanlığından getirtilerek, görüşmelerin sanığın yaşadığı yerden mi yoksa başka bir yerden mi yapıldığının tespit edilmesi, bu telefon hattı ile en çok görüşme yapılan kişilerin tanık sıfatıyla dinlenerek sanığı tanıyıp tanımadıklarının sorulması, eğer bu şekilde de sanığın söz konusu hattı kullanıp kullanmadığı tespit edilemezse, 0554 … numaralı telefon hattına ait abonelik sözleşmesinin aslı ile sanığa ait yazı ve imza örnekleri temin edilip, mevcut imza ve yazı örnekleri karşılaştırıldıktan sonra sanığın hukuki durumunun tayin ve takdiri gerekirken eksik inceleme ile beraat kararı verilmesi yasaya aykırıdır.
Cinsel Suçlar Avukatının Önemi
Cinsel suçların hepsinin cezaları birbirinden farklıdır. Bu nedenle farklı mahkemelerde duruşmaları yapılır. Mesela, cinsel taciz suçu ve sarkıntılık suçu asliye ceza mahkemelerinde görülürken, cinsel saldırıya ağır ceza mahkemesinde bakılmaktadır.
Cinsel davranışların, suç oluşturup oluşturmadıkları ya da hangi suçu oluşturacağını belirlemek fail açısından çok önemlidir. Bu tespit yapılırken olay örgüsü mantık silsilesi çerçevesinde aktarılmalı ve lehe olabilecek deliller adli makamlara eksiksiz sunulmalıdır.
Bu itibarla, cinsel suçlarda, Cumhuriyet savcılığı tarafından yürütülen soruşturma aşamasında ve yine yargılama sürecinde gerek şüpheli ve sanık, gerekse mağdur yönünden yasal haklarının tecrübeli bir ağır ceza avukatı olarak savunulması büyük önem taşır.
“Telefonla Cinsel Tacizin Cezası”, “Telefonda Cinsel İçerikli Konuşmak Suç Mu?”, “Karşılıklı Cinsel Konuşma Suç Mu?”, “Telefonla Tacize Suç Duyurusu Nereye Yapılır?” konularıyla ilgili her türlü hukuki probleminizde Ağır Ceza Avukatı Harun Karadağ ile iletişime geçebilirsiniz.