Met Kullanım Sınırı

Yargıtay 20. Ceza Dairesi 2018 tarihli kararında,  net 10 gramın altındaki uyuşturucu maddenin met kullanım sınırı içerisinde kaldığını belirtmiştir.

Halk arasında ateş buz ve kristal uyuşturucu olarak da bilinen met (metamfetamin), özellikle son yıllarda bir yandan kullanım hızla artarken diğer yandan kullanma yaşı küçülen, sentetik bir uyuşturucu maddedir. Buna bağlı olarak met (Metamfetamin) kolluk birimleri tarafından yapılan operasyonlarda ele geçirilen uyuşturucu maddelerin başında gelmektedir.

Met kullanan kişilerde depresyon, intihara eğilim, şiddet, psikoz ve fiziksel rahatsızlıklar gibi çeşitli sorunların daha sık ve yoğun yaşandığı bilinen bir gerçektir. Dolayısıyla, met kullanan kişilerin yaşadığı ciddi sağlık problemleri ve kullanma yaşının düşmesi nedeniyle, gerek emniyet birimlerinin operasyonların fazlalaştığı gerekse met ticareti konusunda Türk Ceza Kanunundaki cezaların arttırıldığı görülmektedir.

Burada yazımız açısından can alıcı soru şudur? Met maddesinin hangi amaçla bulundurulduğu nasıl tespit edilecektir?

Met kullanım sınırı Yargıtay kararlarında ne şekilde belirlenmiştir?

Met yıllık kullanım sınırı ne kadardır? Bu soruların cevabı met uyuşturucu maddesi ile ele geçirilen kişi ya da kişilerin yargılanacağı suçu ve alacakları cezayı tümden değiştirecektir.

Met Kullanım Sınırı Nasıl Belirlenmektedir?

addiction pills cigarettes 23 2148585918 1

Öncelikle bir hususun net bir şekilde adının konulması gerekmektedir. İster met olsun ister diğer bir uyuşturucu madde ele geçirilen miktar tek başına bu maddenin ticaret ya da kullanma amacıyla bulundurulduğuna dair bir kanıt teşkil etmez.

Ancak bu durum, ele geçirilen miktarın çok yüksek boyutlarda olması halinde, met ticareti yapıldığına dair başka bulgular olmasa dahi eylemin uyuşturucu kullanma suçunu oluşturacağı şeklinde yorumlanamaz.

Söylemek istediğimiz esasen şudur, yakalanan maddenin miktarı önemli olmakla birlikte met kullanım sınırı açısından tek başına ölçüt olamaz. Bunun yanında aşağıda met kullanım sınırı Yargıtay kararları bölümünde de belirteceğimiz üzere, diğer faktörlerin de göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Hal böyle olmakla, failin met ticareti yaptığına ve bu amaçla met bulundurduğuna dair somut deliller varsa 1 gram met dahi ticaret suçunu oluşturabilir. Diğer yandan, failin bu maddeyi kullanma amacı dışında bulundurduğuna dair hiçbir verinin olmaması halinde 10 gramın üstünde olsa bile met kullanım sınırı içinde sayılarak uyuşturucu ticareti suçundan beraat kararı verilebilecektir.

Burada yapılması gereken kullanma amacıyla met bulunduran kişilerin bu maddeyi sadece kullandıklarını, satmadıklarını veya satma niyetiyle bulundurmadıklarını adli makamlar nezdinde ortaya koymalarıdır.

Bu gerçek ortaya konulurken Yargıtay ilgili ceza dairelerinin bu konuda verdikleri kararlarda belirttikleri ilkelerden hareket etmek ve ihtiyaç duyulması durumunda bazı hususların araştırılmasının talep edilmesi gerekmektedir.

Met Kullanım Sınırı Yargıtay Kararları

yargitay 1643800 7 1

Met Kullanım Sınırı açısından çok önemli olmakla birlikte yakalan miktarın tek başına bulundurmanın amacı açısından kesin bir delil oluşturmadığını ifade etmiştik. Yargıtay met kullanım sınırı yönünden, ele geçirilen miktarın yanında,

*Met’in çok sayıda ve özenli olarak hazırlanmış küçük paketçikler halinde bulunup bulunmadığı,

*Met uyuşturucu maddelerinin içinde bulunduğu her paketçiğin içine hassas biçimde yapılan tartı sonucu aynı miktarda uyuşturucu madde konulmuş olup olmadığını,

*Met’in ele geçirildiği yer veya yakınında hassas terazi ve paketlemede kullanılan ambalaj malzemelerinin bulunup bulunmadığını,

*Met’in zula gibi bir yere gizlenip gizlenmediği gibi bu uyuşturucu maddenin kullanım dışında bir amaçla bulundurulduğu hususunda bir belirtinin mevcut olup olmadığını göz önünde bulundurmaktadır.

Yargıtay bu ve benzer hususları ele geçirilen Met uyuşturucu maddesinin miktarı ile birlikte değerlendirmeye tabi tutmakta ve failin hangi suçtan cezalandırılması gerektiğine karar vermektedir.

Met Uyuşturucu Maddesinin Bulundurulduğu Yer ve Bulunduruluş Biçimi

Yargıtay, uygulanacak kanun maddesini ve cezası belirlerken, Met uyuşturucu maddesinin bulundurulduğu yer ve bulunduruluş biçimini göz önünde bulundurmaktadır.  

Kişisel kullanımı için met bulunduran kimse, bunu çok gizli ve bulunması zor yerlere saklama ihtiyacı duymaksızın kolaylıkla erişebileceği bir yerde tutarken, ticari amaçla met bulunduranlar uyuşturucu maddeyi herkesin rahatlıkla ulaşılamayacağı ve hemen bulamayacağı bir yerde muhafaza etmektedirler.

Örneğin Yargıtay, Yargıtay buna ilişkin bir kararında, sanığın çantasında yapılan ilk basit aramada ortaya çıkan uyuşturucu ile ilgili olarak, sanığın uyuşturucuyu saklama gereği duymadan vücudunda zula yeri yapıp saklamamasını, uyuşturucu madde ticareti yapmamasına bir kanıt olarak değerlendirmiştir.

Uyuşturucunun Küçük Fişekler Halinde Yakalanması

Met uyuşturucu maddesinin tek pir pakette bulunması ile özenle ve birbirine yakın ağırlıkta paketlenmiş poşetlerde bulunması failin amacının belirlenmesinde önemli bir kriter olarak karşımıza çıkmaktadır. Zira met ticareti yapan kişiler bu maddeyi üzerlerinde ya da evlerinde ve arabalarında satışa hazır paketler şeklinde tutmaktadırlar.

Nitekim Yargıtay 2023 tarihli kararında, sanığın evinde yapılan aramada uyuşturucunun  fişekler halinde bulundurulması karşısında sanığın eyleminin uyuşturucu ticareti suçunu oluşturduğuna hükmetmiştir.

Met Ele Geçirilen Yerde Hassas Terazinin de Bulunması

lab scale with metal tray 1308 39683 1

Elbette met ticareti yapıldığına dair somut deliller yoksa hassas terazi bulundurmak yasak değildir ve cezası bulunmamaktadır. Nitekim hassas terazinin sıklıkla uyuşturucu ticareti yapan kişilerin üstünde veya ikametlerinde bulunmasına rağmen uyuşturucu kullanan ancak ticaretini yapmayan kişilerde de hassas terazi ele geçirilebilmektedir.

Bununla birlikte, yapılan aramada hassas terazinin ele geçirilmesi durumunda, bu şahsın met ticareti yaptığına dair başka delil olmasa dahi, uyuşturucu ticareti yapma suçundan soruşturma başlatıldığı görülmektedir.

Evde met dışında hassas terazi bulunması durumunda, hassas terazinin hangi amaçla evde bulundurulduğunun adli birimlere mantıklı ve hayatın olağan akışına uygun bilgiler ile açıklanması gerekmektedir. Aksi takdirde bu kişiler hakkında met ticareti suçundan ceza verilmesi büyük ihtimaldir.

Nitekim sayısız Yargıtay kararında uyuşturucu madde ile birlikte ele geçirilen ve üzerinde uyuşturucu artığı tespit edilen hassas terazi nedeniyle eylemin uyuşturucu ticareti suçuna sokulduğu görülmektedir.

Kişinin Maddi Durumu Met Kullanım Sınırının Belirlenmesinde Önemlidir

Ele geçirilen met uyuşturucu maddesinin maddi tutarı, failin bu maddeyi hangi niyetle bulundurduğunun anlaşılmasında bir ölçüt olarak kullanılmaktadır. Nitekim uyuşturucu maddenin bedeli sanığın geliri ile orantısız ve ödeme gücünün çok üstünde ise Yargıtay’ın uyuşturucunun ticaret amacıyla bulundurulduğunu kabul etmesi daha olasıdır.

Durum böyle olmakla, aynı miktar met uyuşturucu maddesi maddi durumu daha iyi olanlar açısından kullanma suçu olarak düşünülebilecekken ekonomik açıdan zayıf olan kişilerin aynı miktarı kullanmak için bulundurmalarının hayatın olağan akışına aykırı olacağı düşüncesiyle met ticareti şeklinde değerlendirilebilecektir.

Nitekim Yargıtay 8. Ceza Dairesi 2024 tarihli bir kararında,  sanığın üzerinden ele geçirilen uyuşturucu maddelerin maddi tutarının sanığın geliri ile orantısız olmasını, sanığın üzerinden çeşitli cins uyuşturucu madde ele geçmesi ve özellikle ele geçirilen met uyuşturucu maddesinin miktarının kullanım sınırının çok üzerinde olması ile birlikte değerlendirerek eylemin uyuşturucu ticareti suçunu oluşturduğuna hükmetmiştir.

Met Uyuşturucu Cezası Ne Kadardır (Met Bulundurmanın Cezası)

Met uyuşturucu cezasının ne kadar olduğunu belirleyebilmek için öncelikle uyuşturucu maddenin bulunduruluş amacının tespit edilmesi gerekir. Bu tespitin yapılmasında Yargıtay’ın göz önünde bulundurduğu ölçütleri açıklamaya çalıştık. Bu kriterler ile failin amacının ne olduğu anlaşıldıktan sonra uygulanacak kanun maddesi ve cezası belirlenecektir.  

Met Satmanın Cezası Nedir?

criminal handcuffs 53876 139638 3

Ağır Ceza Mahkemesi, met ile yakalan kişinin bu maddeyi ticaret amacıyla bulundurduğuna karar verir ise Türk Ceza Kanununun uyuşturucu ticareti suçunun düzenlendiği 188. Maddeye göre cezayı belirleyecektir.  

TCK’nın 188/3 maddesine göre, Met Uyuşturucu maddesini, ülke içinde satan, satışa arz eden, başkalarına veren, sevk eden, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişi, on yıldan az olmamak üzere hapis ve bin günden yirmibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Ancak 28.03.2023 tarihinde uyuşturucu ticareti suçunun düzenlendiği 188. maddenin 4. fıkrasında değişiklik gerçekleştirilmiştir. Bu maddede “sentetik kannabinoid ve türevleri veya bazmorfin olması,” ibaresi “bazmorfin, sentetik kannabinoid ve türevleri, sentetik katinon ve türevleri, sentetik opioid ve türevleri veya amfetamin ve türevleri olması,” şeklinde değiştirilmiştir.

Bu nedenle 28.03.2023 tarihinden sonra işlenen uyuşturucu madde ticareti suçlarında met maddesi hakkında TCK md. 188/4-a hükmü uygulanacaktır.  Dolayısıyla 28.03.2023 tarihinden sonra met ticareti suçundan ceza alan birisinin cezasının alt sınırı 15 yıldan başlayacaktır.

Bunun yanında met ticareti, okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askerî ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesisler ile bunların sınırlarına iki yüz metreden yakın mesafe içindeki yerlerde işlenmesi, hâlinde verilecek ceza yarı oranında artırılacaktır.

Met İçme Cezası Ne Kadardır?

Yapılan değerlendirmeler doğrultusunda kullanma amacıyla bulundurulduğuna karar verilirse met içme cezası TCK’nın 191. maddesine göre, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıdır.

Ancak met kullanma suçundan dolayı başlatılan soruşturmada şüpheli hakkında öncelikle beş yıl süreyle kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verilir. 5 yıllık süre içerisinde met kullanan kimse hakkında en az bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbiri uygulanır.

Eğer şahıs denetimli serbestlik tedbirine uygun davranır ve 5 yıl boyunca uyuşturucu madde kullanmaz ise hakkında dava açılmaz.

Uyuşturucu Suçlarında Ağır Ceza Avukatı Neden Önemlidir?

close up businessman doing paperwork 1262 3718 4 1

Yazımızdan da anlaşılacağı üzere, Met bulundurmanın kullanma ya da ticaret amaçlı olup olmamasının cezayı ne denli değiştirdiği çok açıktır.

Çok daha az bir ceza ile kurtulmak ve hatta denetimli serbestlik hükümlerinden faydalanmak mümkünken met ticareti suçundan ceza almak ihtimal dâhilindedir. Ayrıca bu suçta etkin pişmanlık hükümlerinin de değerlendirilmesi cezayı önemli ölçüde etkileyebilecektir.

Bu itibarla, uyuşturucu suçlarında, emniyet ve jandarma gibi kolluk makamlarından, Cumhuriyet savcılığı tarafından yürütülen soruşturma aşamasına ve yine üst yargı makamları da dâhil olmak üzere tüm yargılama sürecine kadar olan aşamalarda, tecrübeli ağır ceza avukatının hukuki desteği büyük önem taşımaktadır.

Bunun yanında sitemizde daha önce yayınlanan,

Arama Kararı Olmadan Yapılan Aramada Uyuşturucu Bulunması,

Uyuşturucu Madde Ticareti Tanık Beyanı,

Uyuşturucunun Çok Sayıda Paket Halinde Bulunması ve Suça Etkisi,

Uyuşturucu Suçunda Parmak İzi Yeterli Delil Sayılır Mı?,

Uyuşturucu Ticareti Beraat Gerekçeleri,

Uyuşturucu Ticareti Somut Delil Nedir?

Uyuşturucu Ticaretinde Telefon Kayıtları, başlıkla yazılarımız da incelenebilir.

Uyuşturucu suçları ve özelinde, Met kullanım sınırı, met yıllık kullanım sınırı, met satmanın cezası nedir, met içme cezası ile ilgili her türlü hukuki probleminizde Uyuşturucu Avukatı Harun Karadağ ile iletişime geçebilirsiniz.